Mexikó: választás 133 halott politikussal

Szeptemberben kezdődött a választási kampány a 100 milliós államban, ahol a drogmaffiák harca a hatalomért vérfürdőhöz vezetett. Enrique Pena Nieto elnök ugyan megígérte, hogy leszámol a drogmaffiákkal és a korrupcióval, de ebből semmi sem valósult meg. A nekik nem tetsző politikusokat vagy újságírókat olykor a nyílt utcán lövik le a bérgyilkosok.

Mexikó közállapotára  jellemző, hogy az áldozatok többsége nem olyan becsületes politikus vagy újságíró, aki keresztes hadjáratot folytatott a drogmaffiák és a korrupció ellen. Az áldozatok többsége olyan politikus vagy újságíró, aki elkötelezte magát egyik vagy másik drogmaffia mellett, és a vetélytárs ezért lelövette.

A baloldali jelölt, Andres Manuel Lopez Obrador a régi korrupt elit kisöprését ígéri a hatalomból. Mexikóváros egykori polgármestere igen népszerű, a választások esélyesének számít annak ellenére, hogy kevesen bíznak abban, hogy a programját meg is tudja valósítani. Pedig most különösen kemény munka vár az elnökre és az egész politikai osztályra Mexikóban. Donald Trump kereskedelmi háborúja súlyosan sérti déli szomszédja érdekeit. Azonkívül ott a kerítés, mellyel Trump légmentesen el kívánja zárni az Egyesült Államokat Latin-Amerikától. Ez mindenképp komoly gondot okoz Mexikónak, amely migrációs tranzitországgá vált. Ezenkívül több millió olyan mexikói él az Egyesült Államokba, akinek nincsenek rendben a papírjai. Ha őket visszatoloncolják, akkor hatalmas gond szakad a kormányzat nyakába. A legfőbb probléma persze a jövőben is a drogmaffiák ügye lesz. Ebben a bizniszben akkora pénz van, hogy Mexikóban kevesen képesek neki ellenállni. Nagy kérdés, hogy az új elnöknek sikerül-e…

Egyelőre persze itt a futball-világbajnokság, amely elvonja a figyelmet a választásokról, hiszen Mexikó csapata továbbjutott. Mindenki végtelenül hálás Dél-Korea csapatának, mely a németek kiütésével lehetővé tette Mexikó továbbjutását. Dél-Korea nagykövetét hősként köszöntötték Mexikóvárosban. A futball-világbajnokság tehát elvonja egyelőre a figyelmet a problémákról és a választásokról, melyeknek eddig 133 politikus esett áldozatául Mexikóban. A problémákkal azonban előbb vagy utóbb szembe kell nézniük az életben maradt politikusoknak. Mexikó két évszázada próbálja meg utolérni az Egyesült Államokat, de a szakadék ahelyett, hogy eltűnt volna, egyre szélesebb és aligha valószínű, hogy az új elnök ezen sokat tudna változtatni Mexikóvárosban.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez