Így radikalizálják a fiatalokat a londoni bűnbandák

A szervezett bűnözés hasonló eszközökhöz nyúl, mint a terrorszervezetek – állítja egy korábbi bandatag. Vagyis videókhoz és a közösségi médiához.

Az Egyesült Királyságban egyre komolyabb problémát jelentenek a bandák közötti háborúk és a bűncselekmények: a Scotland Yard legfrissebb statisztikái szerint áprilisra 5 százalékkal emelkedett London utcáin az erőszakos bűncselekmények száma, kiemelten a rablásoké. A késes támadások száma 22 százalékkal magasabb, mint tavaly és a fiatalok által elkövetett gyilkosságok is jelentős mértékben nőttek. Legutóbb egy 15 éves rappert késeltek halálra egy születésnapi partin Romfordban. Ő a C17 nevű csoport tagja volt.

A bűnbandák a radikalizálásra ugyanazokat az eszközöket használják, mint amit az Iszlám Állam, az al-Kaida és más terrorszervezetek: azaz a többi között a közösségi médiát és az internetre feltöltött zenei videókat. Egy korábbi bandatag elmondása szerint a bűnszervezetek vezetői azokat a fiatalokat környékezik meg, akik sebezhetőek vagy mentális problémákkal küzdenek. Ehhez az erőszakra buzdító, sokszor halálos fenyegetéseket, fegyvereket és drogokat is tartalmazó videókat használják fel, amelyek jó színben tüntetik fel a bűncselekményeket. A hatóságok a Youtube-on már több tucat videót jelentettek, amelyeknek egy részét el is távolította a megosztó. A kormány pedig elindította első komoly programját az erőszak ellen, részben pont a közösségi médiában.

A radikalizáció tanulmányozására létrehozott nemzetközi kutatóközpont felmérése szerint a terrorizmus és az erőszakos bűncselekmények közötti kapcsolatra egyre több bizonyíték van, az európai dzsihadisták “már nem a középosztálybeli értelmiségiek közül kerülnek ki, hanem piti bűnözők és korábbi bandatagok, akik már voltak börtönben erőszakos bűncselekményekért” – áll az Independent beszámolójában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez