Szexre kényszerítette az apácákat a főpap

Legalábbis ezzel vádolja két buddhista szerzetes Kína első számú buddhista főpapját. Hszüecseng apát a buddhista szövetség elnöke és a kormányzat hivatalos tanácsadója. Természetesen tagad minden vádat.

A Global Times című pekingi lap – amely általában a hatalom nézeteit tükrözi – annyit közölt a furcsa ügyről, hogy a rendőrség kihallgatta Hszüecseng apátot, de utána szabadon távozhatott. Mi történt?

A két szerzetes vádjai szerint Hszüecseng apát agykontroll révén rávette az apácákat, hogy szexeljenek vele! Hat ilyen esetről számolnak be, négy apáca végül is igent mondott. Kettő ellenállt az apátnak. A két szerzetes arról számol be, hogy a vádiratot azt követően kezdték el megírni, hogy egy apáca megmutatta nekik azokat az üzeneteket, melyeket az apáttól kapott. Ezek egyértelműen szexre szólították fel az apácát.

Az apátnak a kínaiak által használt Twitteren, a Weibón több mint egymillió követője van. Kínában is indult MeToo kampány, melynek keretében nők számolnak be arról, hogy férfi felettesük szexuálisan zaklatta őket. A kampány az USA-ban kezdődött, ahol lebukott Harvey Weinstein. A befolyásos producer ellen több tucat színésznő fogalmazta meg a szexuális zaklatás vádját. Pere jelenleg folyik New Yorkban.

Kínában a buddhizmus hazai vallásnak számít. Ezért Pekingben a hatalom jóindulattal szemléli az egyház tevékenységét. Ezzel szemben keményen lép fel a hatalom a külföldi vallások ellen. Ide sorolják az iszlámot és a kereszténységet. Most a hatalomnak is rendkívül kellemetlen a vád az első számú buddhista főpap ellen. Akivel kapcsolatban gyakran elhangzott: a kommunista titkosszolgálat ügynöke a buddhista egyház élén. Leváltják-e ezek után a befolyásos főpapot? A MeToo kampánynak már volt egy magas rangú áldozata Kínában: egy akadémikust vádolt meg fiatal munkatársnője szexuális zaklatással. A vizsgálatról hivatalosan nem közöltek semmit, de az akadémikust kirúgták.

Hszi Csin-ping elnök a legutóbbi pártkongresszuson kiadta a jelszót: a káderek éljenek példamutatóan! A kínaiak felfogása szerint a buddhista egyház főpapja is kádernek számít. A szexuális kicsapongás – ráadásul beosztott apácákkal! – aligha számíthat példamutató magatartásnak. Ha már nyilvánosságra jutott az eset, akkor a káder bukása elkerülhetetlen, hiszen szégyent hozott a hatalomra és persze a buddhista egyházra is…

Fotó: Buddha-szobor Csengtuban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez