A piciny zsidó közösségre is lesújt a hatalom Kínában

Alig ezren vallják magukat zsidónak Kajfeng városában, mely egykor virágzó birodalmi központ volt. A hatóságok eddig megtűrték a kis közösség vallási életét. Sőt a zsidók abban is reménykedtek: egyszer még újjáépülhet a zsinagóga is, mely a 12. században készült el. Most a polgármester utasítására még az emléktáblát is eltüntették. Hivatalosan ugyanis nincsenek zsidók Kínában.

Nem a helyi hatóságok túlkapásáról van szó – mesélték a zsidók a New York Times tudósítójának. Hanem központi kampányról,  melyet személyesen Hszi Csinping elnök rendelt el. Természetesen nem az alig ezerfőnyi kis zsidó közösség az igazi célpont, hanem az iszlamista terrorizmus és a buddhista boncok ellenállásának letörése.

Kínában hivatalosan csak öt vallás létezik: a buddhizmus, a tao, az iszlám, a katolikus és a protestáns kereszténység. Itt is szigorúan ügyelnek arra, hogy minimális legyen a külföldi kapcsolat. Kína az egyetlen hely a világon, ahol két katolikus egyház működik: az egyik, melyet a Vatikán elismer, de ezt Peking nem fogadja el. A másik a Peking által elfogadott katolicizmus, melyet Rómában néznek gyanakodva.

A 4,5 milliós Kajfeng alig ezer fős zsidó közössége is próbálta a kapcsolatot tartani Izraellel. Sőt néhányan kivándoroltak. Ez nagyon nem tetszett a kínaiaknak: a kivándorlást szervező irodát bezárták. Antiszemitizmusról szó sincs: Sanghajban és Harbinban múzeumok mutatják: sok Európából menekülő zsidó ott élte túl a holokausztot. Peking egyszerűen tart a külföldi befolyástól. Ez az iszlám esetében nem is alaptalan. Az al-Kaida soraiban egy egész ujgur dandár harcol. De hát a zsidók kis közössége nyilvánvalóan nem jelent semmiféle fenyegetést. Sőt, eddig fontos turistacsalogató volt a régi dicsőségét felidézni kívánó Kajfeng városában. Peking másképp döntött. A zsidókra is rájár a rúd éppúgy, mint a többi vallásra a Mennyei Birodalomban.

Letartóztatások szerencsére nincsenek. A zsidók lakásaikban megülhetik a vallási ünnepeket. Most nehéz idők járnak, de a zsidóság épp erről szól: a kitartásról – mondta egy kínai zsidó Kajfengben, ahol ezer éve áll fenn egy zsidó közösség, amely azonban hivatalosan nem létezik Kínában.

Kép: Kaifeng (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez