Török bánat – turistaöröm: egyre olcsóbb a líra

Pénzes turisták rohamozták meg a luxusüzleteket Isztambulban, ahol a líra értékvesztése miatt, minden olcsóbb lett annak, aki dollárban fizet. A Reuters arról számolt be, hogy elsősorban gazdag arab turisták vásárolnak a luxusbutikokban, melyek hirtelen olcsóbbak lettek a líra mélyrepülése miatt. Idén a török líra értékének csaknem a felét elveszítette a dollárhoz képest.

Erdogan elnök gazdasági háborúval vádolta meg Amerikát. “Nekik dollárjuk van, de velünk van a nép és Allah!”- harsogta Törökország teljhatalmú ura. Aki arra kérte a törököket: legyenek nagyon kedvesek a turistákhoz, hiszen ők dollárt hoznak az országba. A lakosságot arra kérte: ne essen pánikba! Inkább vegye elő a dollárjait, euróit vagy épp aranyát és váltsa be a bankban török lírára! A hazafias felhívásnak eddig nem sok eredménye mutatkozott Törökország pénzügyi válságában.

Erdogan továbbra is dacol Donald Trumppal: kedden bejelentette, hogy a jövőben nem vásárolnak elektronikai cikkeket az Egyesült Államoktól. Erdogan jelezte: Kínára és Oroszországra számít a válság elhárításában. Törökországban tárgyal Lavrov orosz külügyminiszter. Washingtont zavarja a mind szorosabb orosz-török szövetség, amely kiegészül Iránnal is. Az Egyesült Államok a térségben az Izrael-Szaúd-Arábia szövetséget támogatja, amelynek a viszonya kifejezetten rossz Törökországgal. Trump elnök bírálta Törökországot, mert Oroszországtól vásárol rakétavédelmi rendszert, mely nem NATO-kompatibilis.

Mindezek a geopolitikai számítások kevéssé érdeklik a turistákat, akik igyekeznek kihasználni a konjunktúrát Törökországban. Egy dollár immár hét lírát ér. Így minden olcsóbbá vált Törökországban a külföldiek számára. Az amerikai-török lélektani háború várhatóan elhúzódik, így a törökök bánata és a külföldi turisták öröme tartós lehet: a török líra ugyanis egyre olcsóbb .

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez