Arany útlevél – esély Portugália felzárkózására, de zavarja az Európai Uniót

Ha valaki egymillió eurót befektet vagy ingatlant vásárol félmillió euróért, akkor megkaphatja a portugál útlevelet. Ha tíz új munkahelyet teremt Portugáliában, akkor ugyanez a helyzet. A portugál útlevél pedig EU útlevél – vagyis vonzerő lehet például a brazilok számára – nyilatkozta Graca Fonseca államtitkár asszony a Politico című brüsszeli lapnak.

A csaknem 200 milliós Brazíliában – ahol a portugál helyi változatát beszélik-, gazdasági válsággal küszködnek, miközben Portugália szépen teljesít. A fiatal és ambiciózus informatikai vállalkozók előtt tágra nyitja a kaput Portugália.

Ami esély Portugáliának, az biztonsági kockázat az Európai Uniónak. Ugyancsak a Politico számolt be arról, hogy ősszel Brüsszelben akciót akarnak indítani az arany útlevelek ellen. A pénzen vett EU útlevelek ugyanis biztonsági kockázatot jelenthetnek manapság, amikor a terrorizmus komoly fenyegetést jelent az egész kontinensen. Nem csak Portugália érintett ebben az ügyben: Ciprus, Málta ugyancsak az EU célkeresztjében van az arany útlevelek miatt. A tagállamok kormányai – Portugáliához hasonlóan – azzal érvelnek, hogy olyan emberek érkeznek így az Európai Unióba, akik pénzt és szaktudást hoznak. Mindkettőre nagy szükség van, különösen a kevésbé fejlett uniós államokban, mint Portugália, Ciprus vagy Málta.

Mindez kapcsolódik a bevándorlási vitához is: míg a szegények egyre nehezebben jutnak be az Európai Unióba, addig a gazdagok előtt szélesre tárják a kaput sok uniós tagállamban. A nemzeti kormányok viszont azt mondják: olyan bevándorlókat akarunk, akikből hasznunk van! Ezért Portugália baloldali kormánya elsősorban a hazai informatika fellendítése érdekében szorgalmazza az arany útlevelet. “Nem versenyezhetünk Berlinnel, de nálunk olcsóbb az élet és kellemesebb az éghajlat” – nyilatkozta a Politico című brüsszeli lapnak Portugália gazdaságfejlesztési államtitkára, Graca Fonseca asszony.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez