Lula nem indulhat az elnökválasztáson

Így döntött drámai vitában a bíróság Brazíliában, ahol a börtönben levő baloldali politikus, Luiz Inácio Lula da Silva még mindig igen népszerű.

Ügyvédei azt mondták, hogy fellebbeznek a legfelső bírósághoz. Csakhogy kérdés, hogy az mikor dönt. Az elnökválasztást októberben tartják Brazíliában. A választási kampány most kezdődik, és abban Lula – bírósági döntés alapján – nem vehet részt. Helyi elemzők szerint alelnökjelöltje, Fernando Haddad veheti át a helyét. San Paulo egykori polgármestere nem eléggé ismert politikus ahhoz, hogy megszorítsa a szélsőjobb jelöltjét, aki így esélyessé lépett elő Brazíliában.

A futball-világbajnokság és az olimpia megrendezése a pénzügyi csőd közelébe juttatta Brazíliát. A nyomukban indult korrupciós vizsgálat szinte az egész politikai osztályt elsöpörte. A baloldali Lula, aki két cikluson át volt Brazília elnöke, jelenleg 12 éves börtönbüntetését tölti korrupció és pénzmosás miatt. A csaknem 200 milliós országban óriásiak a társadalmi ellentétek. A baloldal megpróbált ezen enyhíteni, de a korrupciós botrányok elsodorták. A Lula elleni bírósági ítélet nyomán az októberi választások kimenetele teljesen bizonytalanná vált, de az első számú esélyes a szélsőjobb jelöltje lett Brazíliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez