100 ezerrel nőtt a zsidóság lélekszáma egyetlen év alatt

Ez derül ki a Jewish Agency /Zsidó Ügynökség/ friss statisztikáiból, melyeket a Ros Hasana, a zsidó újév alkalmából tettek közzé. Izraelben él a legtöbb zsidó, de a második helyen álló Egyesült Államokban is igen népes a zsidó közösség.

A világ zsidóságának összlétszáma 14,7 millió, egy év alatt 100 ezer fő a növekedés. Izrael áll az első helyen 6,6 millióval, míg az Egyesült Államok a második 5,7 millióval. Európa, mely egykor a világ legnagyobb zsidó közösségeinek adott otthont, messze le van maradva. Ennek oka a nácik népirtása, illetve a tömeges kivándorlás Izraelbe illetve Amerikába.

A világ harmadik legnépesebb zsidó közössége, amely Európában a legnagyobb, Franciaországban él, 453 ezren alkotják. Nagy-Britannia a második Európában, 290 ezerrel. Azután Oroszország és Németország következik 172, illetve 116 ezerrel. Figyelemreméltó, hogy Oroszországból milyen nagy számban vándoroltak ki a zsidók a Szovjetunió bukása után: Izraelben a számuk meghaladja az egymilliót. Leginkább előtérben álló politikai képviselőjük a radikális nacionalista Avigdor Lieberman, aki jelenleg Izrael állam védelmi minisztere. Izrael leggazdagabb embere is a Szovjetunióban született: ő Roman Abramovics, a londoni Chelsea futballcsapatának tulajdonosa.

Latin-Amerikában Argentínai zsidó közössége a legnagyobb, számuk 180 ezer. Ausztráliában 113 ezer zsidó él. A muzulmán országokból szinte minden zsidó elmenekült már. Létszámuk mindenütt százezer alatt marad – írja az izraeli ynetnews. Irán 8900 tagú zsidó közössége a legnépesebb közülük. A Ros Hasana alkalmából Irán külügyminisztere köszöntötte a zsidókat az országon belül és kívül. Izraelben kevesen adnak hitelt ennek a jókívánságnak, mert Irán Khomeini ajatollah forradalma óta a zsidó állam létének a jogosságát is kétségbe vonja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez