Kína segítséget ígért Venezuelának, ahol az infláció elérheti az 1 millió %-ot

Pekingben tárgyal Nicolas Maduro, aki több milliárd dolláros segítségben reménykedik a csődbe jutott Venezuela számára. Kína Venezuela legnagyobb hitelezője, tehát Pekingnek is érdeke, hogy a baloldali populista rendszer ne bukjon meg.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök minden támogatást megígért Venezuela elnökének, de konkrétumokba nem bocsátkozott. A hírek szerint elsősorban arról folyt az alkudozás Pekingben, hogy meghosszabbítsanak-e egy 5 milliárd dolláros kölcsönt, melynek visszafizetésére Venezuela képtelen. A dél-amerikai ország pénzügyminisztere szerint meghosszabbították.

Nicolas Maduro elnök nagy nővérnek nevezte Kínát. A Tienanmen téren háromszor meghajolt Mao elnök mauzóleuma előtt. Venezuela az ellenséges Amerikával szemben Kínában és Oroszországban keres támogatást. Csakhogy annak ára van. A kínaiak és az oroszok szép csendben felvásárolják a földeket és az értékes ingatlanokat. Legfőképp pedig az olajipart, mely Venezuela legfontosabb gazdasági ágazata. Venezuela mélyrepülése akkor kezdődött meg igazán, amikor az olaj árfolyama drámai mértékben csökkent.

Trump hatalomra kerülésével végképp kiéleződött a viszony Washington és Venezuela között. Az Amerikai Államok Szervezetének főtitkára még egy katonai inváziót sem zár ki Venezuelában. Minthogy Kína és Oroszország támogatja Venezuelát, a katonai invázió távolról sem jelent biztos megoldást. Annál is kevésbé, mert senki sem tudja, hogy mi következne utána? A gazdasági csőd ugyanis egyértelmű: az IMF szerint az év végéig az infláció elérheti az egymillió százalékot! A lakosság tömegesen menekül a szomszédos latin-amerikai államokba, illetve Spanyolországba. Így érthető, hogy Venezuela elnöke Kínában házal némi támogatásért. A kínaiak nagyok az ígérgetésben, de pénzt általában csak akkor adnak, ha abból nekik is hasznuk van. Így várható, hogy Venezuela mélyrepülése Nicolas Maduro elnök pekingi látogatása után is tovább folytatódik…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez