Vége a szabad mozgásnak – Új bevándorlási rendszer készül Nagy-Britanniában

Egységes lesz az új rendszer, vagyis megszűnik az uniós polgárok kivételezett helyzete a szabad mozgás terén. “Nagy-Britannia népe amellett szavazott, hogy újra vegyük nemzeti hatáskörbe a határok ellenőrzését, és most ezt is tesszük!” – hangsúlyozta a BBC-nek Theresa May miniszterelnök.

May korábban sokáig a konzervatívok belügyminisztere volt és ebben a minőségében arra törekedett, hogy korlátozza a bevándorlást Nagy-Britanniába. Elsősorban a szakképzetlen munkaerő beáramlását akarja megakadályozni az új rendszer – jelentette ki Nagy-Britannia miniszterelnöke. Vagyis az számít majd, hogy ki mit tud, nem az, hogy honnét jön.

A tervezett új rendszer növeli az ellentéteket Brüsszellel, amely az uniós polgárok jogaiért küzd Londonnal szemben. Még mindig nincs általános egyezmény Nagy-Britannia és az Európai Unió között a kilépésről, pedig a határidő az év végén lejár. Ha a hard Brexit következik be, vagyis nem lesz egyezmény, akkor sok gazdasági és politikai probléma függőben marad. Az EU több millió polgára él jelenleg Nagy-Britanniában, ahol a lengyelek alkotják a legnagyobb külföldi közösséget – ők több mint nyolcszázezren vannak az Egyesült Királyságban.

Külön probléma lehet a külföldi diákok jogállása. A brit iskolák és egyetemek igen népszerűek az uniós polgárok között. A diákvízumról az új rendszer nem rendelkezik. Nagy-Britanniának hatalmas bevételt hoz a külföldi diákok több százezres serege. A jövőben az uniós diákok is ugyanolyan helyzetben lesznek, mint más külföldi diákok Nagy-Britanniában. A határon az alacsony kockázatot jelentő államok polgárai előnyben részesülnek majd: gyorsított eljárással, e-vízummal engedik be őket Nagy-Britanniába. A kockázati mutatót elsősorban az befolyásolja, hogy a szóban forgó állam polgárai milyen gyakran használták fel a turistavízumot munkavállalásra Nagy-Britanniában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez