Kiderült, hova lett az Isztambulban eltűnt szaúdi újságíró?

Meggyilkolták a Szaúd-Arábia trónörökösét bíráló újságírót, az Egyesült Államoknak ezért magyarázatot kell követelnie! – hangsúlyozza a Washington Post vezércikke.

A Trumpot általában élesen bíráló lap most azt várja az elnöktől: kérjen, sőt követeljen magyarázatot jó barátjától, Mohamed bin Szalman szaúdi trónörököstől. Ha pedig az nem hajlandó elfogadható magyarázatot adni, akkor az USA szakítsa meg katonai kapcsolatait Szaúd-Arábiával. Nemrég Trump azzal hencegett, hogy Szaúd-Arábia királya két hétig sem tudná magát tartani az USA katonai támogatása nélkül. Mi történt?

Dzsamal Kashoggi bement Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusára, de nem jött ki onnan

Az AFP hírügynökség azt jelentette Törökországból, hogy a helyi rendőrség szerint az újságírót, aki a Washington Postnak dolgozott, megölték hazája konzulátusán! A helyi rendőrség szerint egy 15 tagú kommandó érkezett Szaúd-Arábiából aznap, amikor az újságíró bement a konzulátusra és 24 óra elteltével távoztak is. Azóta senki sem látta az újságírót, még török menyasszonya sem.

Az 59 éves Dzsamal Kashoggi bírálta Szaúd-Arábia trónörökösét a jemeni háború miatt. Jemenben Szaúd-Arábia irányításával egy szunnita koalíció küzd a síitákkal, akiket viszont Irán támogat. Mohamed bin Szalman trónörökös, aki egyben hadügyminiszter is, fontosnak tekinti a katonai győzelmet, mert mindenképp meg akarja akadályozni Irán berendezkedését Jemenben. A háború borzalmas pusztítással jár, de egyelőre csekély eredményt hozott Szaúd-Arábiának.

Mohamed bin Szalman trónörökös szerint szó sem lehet arról, hogy az őt bíráló újságírót megölték volna Isztambulban. A trónörökös, aki a New York-i Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozott, azt állította, hogy a kritikus újságíró saját lábán távozott a szaúdi konzulátusról Isztambulban. A törökök mindenesetre hivatalos vizsgálatot indítottak az ügyben. Az eltűnt újságíró török menyasszonya úgy nyilatkozott a helyi sajtónak: “nem hiszem, hogy Dzsamal Kashoggit meggyilkolták volna…”

A Washington Post viszont biztosra veszi egykori munkatársa meggyilkolását Isztambulban. A törökök is vizsgálódnak. A szaúdi újságíró ismerte ellenfelét: Mohamed bin Szalman haragja elől az Egyesült Államokba menekült. Vajon mit tudhatott, amiért meg kellett halnia?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez