Vécéforradalmat sürget Bill Gates

A milliárdos Pekingben egy toalett-konferencián beszélt erről – egy emberi széklettel teli üveg mellett.

A Microsoft alapítója, Bill Gates feleségével közös alapítványán keresztül már több mint 200 millió dollárt költött új vécétechnológiák kutatására és fejlesztésére az elmúlt hét évben. Mondhatni, szívügye a téma, így tehát nem meglepő, hogy ő is beszélt kedden Pekingben az iparág csúcsexpójának számító Reinvented Toilet Expón, amelyen Hszi Csin-ping elnök bejelentette az egész országra kiterjedő kínai vécéforradalmat. A milliárdos beszédét a pódiumon egy üveg fekália társaságában mondta el, amit azért vitt magával, hogy így is szemléltesse, milyen keveset tudunk az emberi végtermékről. Az üveg ugyanis “200 trillió rotavírust, 20 milliárd Shigella baktériumot és 100.0000 parazitaféreg tojását is tartalmazhatja” – mondta az előadásában a BBC beszámolója szerint. 

A háromnapos eseményen 20 olyan terméket mutattak be, amelyek forradalmasíthatják a higiéniai és szennyvíz-technológiákat azáltal, hogy elpusztítják a káros baktériumokat. Ezek közül az egyik alapja, hogy elkülöníti a folyékony és szilárd emberi végterméket és kivonja belőlük a káros anyagokat. Így számos veszélyes kór megelőzhető a használatával. Bill Gates reményei szerint az újragondolt vécék működéséhez nem lesz szükség szennyvíztisztító üzemekre. A gazdag országokban ugyanis ezek elvégzik a piszkos munkát, de az elmaradott területeken, kisebb falvakban kevés az esély a létrehozásukra. A forradalmi illemhelyeket elsőként iskolákban vezetnék be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2.3 milliárd embernek nincs jelenleg hozzáférése olyan alapvető higiéniai létesítményekhez, mint amilyen a vécé. Indiában például általános gyakorlat még ma is, hogy az emberek az utcán végzik a szükségüket. A világ több országában így rengetegen halnak meg olyan betegségekben és járványokban, amelyek higiéniai fejlesztésekkel megelőzhetők lennének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez