Macron: a káosz elkerülésére szuverén Európa kell

A Bundestag képviselői felállva tapsoltak a francia elnök rövid beszéde után. Emmanuel Macron a németekkel együtt szeretne új lendületet adni Európának.

Két fő területet emelt ki: a gazdaságot és a biztonságot. Macron a németektől euróreformjainak a támogatását várja, melytől azt reméli, hogy egységesebbé teszi az Európai Uniót. Angela Merkel kancellár óvatosan nyilatkozott Macron reformjáról akkor is, amikor politikai támogatottsága erősebb volt. Most még óvatosabb. Igaz: a két állam pénzügyminisztere közös levélben vázolta fel az eurózóna jövőjét. Csakhogy Bruno Le Maire és Olaf Scholz közös levele nagyon messzire esik Macron nagyszabású reformjaitól. A francia elnök közös költségvetést és közös adósságkezelést akar, de ettől Németország elzárkózik, mert nem akar közvetlen felelősséget vállalni a hatalmas francia vagy olasz államadósságért.

Európának közös hadseregre van szüksége a saját biztonsága és szuverenitása védelmében – hangsúlyozta Emmanuel Macron. Ezt az elképzelést Angela Merkel kancellár támogatásáról biztosította, de Trump elnök elutasította. Annál is inkább, mert Macron nem titkolta: a közös európai hadseregnek akár Amerikával szemben is meg kellene védenie az Európai Unió tagállamait.

Macron elnök állást foglalt a nacionalizmussal szemben is, melynek “nincsen emlékezete”. Ezzel a harmincas évekre célzott, amikor a nacionalizmus újabb világháborúba sodorta Európa népeit. Ma egészen más a nemzetközi helyzet – mutatnak rá Macron kritikusai Franciaországban és másutt Európában. A francia államfő felvállalta a liberálisok vezetését a közelgő uniós választásokon, melyeket jövő májusban rendeznek meg. Közben Franciaországban napok óta tüntetnek a “sárga mellényesek”, akik azt hiányolják, hogy nem az életszínvonal, hanem az árak emelkednek Franciaországban, az Európai Unió második legnagyobb gazdaságában, mely Németországgal együtt vezetni kívánja az európai integrációt a szuverenitás irányába.

Fotó: DW

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez