Válás angol módra – Brexit-csúcs Brüsszelben

Az Európai Unió megmaradt 27 tagállama vasárnap hagyja jóvá azt az egyezményt, mely Nagy-Britannia kiválásának a feltételeit rögzíti. Theresa May brit miniszterelnöknek ezt az egyezményt kell elfogadtatnia Londonban.

Nem ígérkezik különösebben könnyű feladatnak, mert más-más okból bírálja az egyezményt a kormányon levő konzervatívok egy része és az ellenzéki Munkáspárt is.

Keserű a szájíze a megmaradt 27 tagállamnak is. Ennek ellenére Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Queen együttes dalával búcsúzott Nagy-Britanniától. Freddie Mercury 27 évvel ezelőtt halt meg. Híres dalában ezt énekelte: Friends will be friends, right till the end! /a barátok barátok maradnak egészen a legvégéig/.

A britek és a spanyolok később tárgyalnak Gibraltárról, ahogy ezt Pedro Sanchez miniszterelnök követelte – cserébe az aláírásért. Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió meggyengül, de több területen felgyorsulhat az integráció, melyet a britek elleneztek.

Ilyen például a közös európai hadsereg, melynek ötletét most Emmanuel Macron francia elnök vetette fel és támogatásáról biztosította Angela Merkel német kancellár is. Donald Trump viszont határozottan elutasította ezt a megoldást, melyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök is helyesel. Macron szerint a közös európai hadseregnek készen kell állnia arra, hogy háború esetén megvédje Európát nemcsak Oroszországtól és Kínától, de adott esetben az Egyesült Államoktól is! Trump viszont a NATO megerősítését követeli, vagyis azt, hogy az európaiak költsenek többet a közös védelemre, melynek terheit elsősorban az Egyesült Államok viseli.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez