Letartóztatták a keresztények ellen kampányoló vallási vezetőt Pakisztánban

Alig mentette fel a bíróság azt a keresztény nőt, akit istenkáromlás miatt halálra ítéltek, fanatikus muzulmánok rohamozták meg a kormányzati negyedet Iszlámábádban. Az ország más városaiban is tömegtüntetéseket szerveztek a felmentő ítélet ellen.

Asia Bibi keresztény parasztasszony azzal sértette meg a hagyományokat, hogy egy olyan kútból ivott vizet munka után, melyből csakis hithű muzulmánok ihatnak. Ezért istenkáromlás miatt halálra ítélték. Nyolc évig ült a halálsoron. Érdekében megszólalt XVI. Benedek és Ferenc pápa is. Októberben a Legfelső Bíróság felmentette a keresztény nőt, aki szabadon távozhatott a bíróságról. Elvben. A gyakorlatban rejtőzködik az egész családjával együtt, nehogy meggyilkolják a fanatikus muzulmánok. Külföldre készülnek. A keresztény nő ügyvédje már külföldre menekült, mondván: Pakisztánban veszélyben az élete. Olaszország menedékjogot ajánlott a keresztény családnak.

Pakisztán lakosságának a döntő többsége muzulmán, akik közül sokan szívesen semmibe veszik a vallási kisebbségek jogait. Jellemző, hogy az eset kapcsán a miniszterelnök azon élcelődött, hogy Jézus Krisztusról nem tesz említést a római történetírás. Imran Khan az iszlamista pártok és a hadsereg támogatásával került hatalomra. Csak nehezen határozta el magát arra, hogy lesújtson a fanatikus tüntetőkre, akik a rendőröket is megtámadták. Végül külföldi nyomásra elszánta magát a cselekvésre: a fanatikus prédikátoron kívül még hétszáz szélsőséges iszlamista aktivistát vettek őrizetbe Pakisztánban, ahol egy istenkáromlás vádja alól felmentett keresztény nő továbbra is az életét félti a fanatikus iszlamista tömegtől.

Fotó: Asia Bibi férje Ferenc pápánál / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez