Nem engedik be az oroszokat Ukrajnába

A tilalom a 16 és 60 év közötti férfiakra vonatkozik. Porosenko elnök a nemrégiben kihirdetett hadiállapottal indokolta.

Egyedül az emberiességi esetek jelentenek kivételt – például az, ha valaki temetésre utazik. A hadiállapot Ukrajna 10 megyéjét érinti, köztük az Oroszországgal határos vidéket, egyelőre december 26-ig. Az előzmény az volt, hogy az orosz parti őrség őrizetbe vett három ukrán katonai hajót 24 tengerésszel a fedélzeten a múlt hét végén az Azovi-tenger és a Fekete-tenger között lévő Kercsi-szorosnál. Az ukránok szerint az incidens a nemzetközi jog durva megsértése volt, vagyis agresszió, míg az oroszok azt állítják, hogy a hajók orosz területi vizekre hatoltak be, vagyis provokálták őket. Ez volt a legveszélyesebb incidens azóta, hogy Oroszország 2014 tavaszán elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet – emlékeztet a BBC. Kijevben most azt mondják: orosz inváziótól tartanak.

Petro Porosenko államfő Twitteren azt közölte, hogy az orosz férfiak beengedésének tilalma azt szolgálja, hogy ne jöhessenek létre orosz “magánhadseregek” Ukrajnában. Arra utalt, hogy az oroszbarát szeparatisták 2014 áprilisában fegyveres egységeket alakítottak az ukrán kormányerők ellen. Az ukrán lépést orosz válaszlépés követheti – annál is inkább, mert a tilalom a karácsonyi ünnepek közeledtével lépett érvénybe és ilyenkor sokan lépnék át a határt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez