Izraelbe úszik Noé bárkája?

A híres ószövetségi bárka életnagyságú replikáját egy holland ácsmester készítette el.

Johan Huibers azt tervezi, hogy az “Isten bárkájának” másolatán Hollandiából Izraelbe hajózik. A  2,500 tonnás járművel nem lesz ez könnyű vállalkozás – hisz a bárkának nincs motorja, így vontatóhajókat kell bérelnie. Ezek viszont korántsem olcsók. Ám a sikeres üzletember korábban egy vagyont keresett raktárak építésével, így valószínűleg elő tud teremteni erre 1.3 millió dollárt – írja a brit Sun.

ark-3323663_960_720

Néhány évvel ezelőtt arról beszélt Johan Huibers, hogy reméli, el tudja adni Brazíliának a 95 láb (29 méter) széles hajót, melynek öt emelete van és több mint 5 ezer utast képes szállítani. De ez a terv dugába dőlt. Így jött az ötlet, hogy Izraelbe vigye, mert mint Zsidó Távirati Irodának elmondta, Isten hajójának Isten földjén a helye. “Szeretem az országot és szeretem a népét. Nem engedelmesek, azt tesznek, amit akarnak, úgy vezetnek, mint az őrültek, lökdösődnek, ha sorba kell állniuk és senkire nem hallgatnak. Pont olyanok, mint én.”

35910042261_5d58b5b81d_b

Akkor érzett leküzdhetetlen késztetést a bárkaépítésre, amikor még 1993-ban a gyermekeinek olvasott Noé történetéről. Felesége, aki rendőr, először kinevette, azt mondta, ha végez a bárkával, indulhatnak vakációzni a Holdra. Ő azonban kitartott, 13 évvel később kész is volt az első replika. De ez végül nem tetszett neki. Csak fele akkora volt, mint a bibliabeli. Eladta hát és életnagyságban épített egy újat. Ebben már műkedvelő ácsok is segítették: egy hentes, egy fodrász és egy tanár. “Nem vagyunk profi hajókészítők – sok minden szabálytalan lett.”

Woodcut_of_Noah's_Ark_from_Anton_Koberger's__German_Bible_

Ez magyarázat lehet arra, hogy a Krimpen aan de Ijssel-i hatóságok nem engednek látogatókat a bárkára. Azt mondják, biztonsági aggályaik vannak. De a holland építő szerint a hajó veszélytelen, biztosítást is kötött rá és még tűzoltó készülékkel is felszerelte. Johan Huibers hiszi, hogy közel az idő végezete, még ha az emberek ennek nincsenek is tudatában. “Jön a víz. A hegyekből, a tengerből, Németországon át. Ez úgy hangzik, mint a végítélet, de én nem félek” – mondja.

Fotó: Ark of Noah

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez