Sztrájkba lépnek a helyszínelők Franciaországban

Az ünnepek után beszüntetheti a munkát 2400 helyszínelő Franciaországban, ha a kormány nem tesz eleget régi követeléseiknek.

Mit akarnak elérni a helyszínelők? Egyrészt azt, hogy ismerjék el: éppúgy rendőrök, mint mindenki más! Vagyis a munkájuk veszélyes és rendkívüli mértékben megterheli a szervezetet. Ezért veszélyességi pótlék jár nekik is éppúgy, mint a rendőröknek vagy a tűzoltóknak. A másik követelésük az, hogy kapjanak pénzt korszerű eszközökre, mert az évek óta tartó spórolás miatt ezek jórészt elavultak. A korszerűsítésnek arra is ki kellene terjednie, hogy a helyszínelők irodái és laborjai megfeleljenek a huszonegyedik század követelményeinek.

Mindez rengeteg pénzbe kerülne 

Korábban a rendőrök fenyegetőztek sztrájkkal, ha nem oldják meg a túlórák évek óta húzódó ügyét. Christophe Castaner belügyminiszter megállapodott a szakszervezeti vezetőkkel: fokozatosan kifizetik a több mint 23 millió túlórát. Ezenkívül a zsaruk 300 eurós karácsonyi ajándékot kaptak. Mindez nem vonatkozott a helyszínelőkre, akik Franciaországban nem számítanak teljes jogú rendőröknek. Ezért fenyegetnek most ők is munkabeszüntetéssel.

Csakhogy a kormánynak nincs pénze 

Macron elnöknek már amúgy is gondot okozott, hogy a jövő évi költségvetés hiányát 3% alatt tartsa. A rendőröknek tett ígéretek miatt ez már valószínűleg nem is sikerül majd. Ha most enged a helyszínelőknek, akkor végképp elúszik a költségvetés. Ráadásul újabb társadalmi csoportok is vérszemet kaphatnak. A sárga mellényesek még mindig tiltakoznak. Igaz, hogy a kivívott engedmények miatt már egyre kevesebben. Macron elnök a falnak szorítva védekezik, mert mindenképp meg akarja őrizni a költségvetés stabilitását. Sőt reformokat szeretne az eurózónában, illetve az egész Európai Unióban. Amíg a társadalmi stabilitás nem áll helyre Franciaországban, addig kicsit nehéz lesz a reformok mellett érvelnie az uniós csúcsértekezleteken, ahol egyre kevesebb állam- és kormányfő vállalja fel a versenyképességhez szükséges reformok támogatását Brüsszelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez