Meghalt Ámosz Oz

Izrael legnagyobb írójának nevezte a baloldali értelmiségit a jobboldali Benjamin Netanjahu miniszterelnök, akit Amos Oz személy szerint is gyakran bírált.

A 79 éves korában rákban elhunyt író egész életében a zsidó – palesztin párbeszédet és megbékélést kereste és hirdette. Kibucban nevelkedett. Sokat írt erről, de családja történetéről csak nehezen tudott beszámolni, hiszen édesanyja öngyilkos lett, amikor a későbbi író még csak 12 éves volt.

Ámosz Klausner, aki később Oz néven vált világhírűvé bölcsész tanulmányokat végzett Jeruzsálemben, majd Oxfordban. Folyamatosan írta műveit az idén hetvenesztendős Izrael történetéről. Sőt, a korábbi korszak, a Jisuv is szerepelt műveiben, amikor a brit gyarmaton zsidó telepesek hozzákezdtek egy önálló állam megteremtéséhez.

A véleménye az volt, hogy mindenképp meg kell egyezni a mérsékelt palesztinokkal és két államot kell létrehozni a számukra. Izraelben a jobboldal és a szélsőjobboldal hevesen bírálta, sőt árulónak nevezte Ámosz Oz-t. Aki bátran felvállalta ezt a szerepet annak érdekében, hogy az eszméit képviselje. Nemcsak regényekben, de esszékben is kifejtette: a párbeszéd a megoldás a zsidó- palesztin ellentétekre. Megkapta a legmagasabb német irodalmi elismerést, a Goethe-díjat. Nemrég pedig Júdás című könyvéért az oroszok Tolsztoj-díjjal tüntették ki. Ez különösen jólesett Ámosz Oznak, akinek az ősei a cári birodalomból vándoroltak ki, hogy részt vegyenek Izrael megalapításában hetven évvel ezelőtt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez