Másfél millió eurót követel az előző tulajdonos Hitler szülőházáért

Az ügy egyre kínosabb az osztrák államnak, hiszen arra emlékezteti Ausztriát: a Führer osztrák alattvalóként látta meg a napvilágot az Osztrák-Magyar Monarchiában 1889-ben.

Adolf Hitler 1889-ben Braunauban született az Osztrák-Magyar Monarchia és Németország határán. Szülőházának tulajdonosa évszázadok óta a Pommer család volt. A Hitler család tőlük bérelt egy lakást a harmadik emeleten. Amikor Adolf Hitler hároméves lett, átköltöztek Passau-ba, a határ túlsó oldalára. Adolf Hitler ezért is tartotta magát mindig németnek és nem osztráknak. Az első világháborúban a német hadseregben szolgált.

Hitler utasítására a náci állam szerezte meg szülőházát

Amikor a náci Németország bekebelezte Ausztriát, akkor Hitler utasította kabinetfőnökét, Martin Bormannt: szerezze meg a házat. Kisajátították a szülőházat, mely a nácik számára búcsújáró hely lett. Adolf Hitler születésnapja is nemzeti ünneppé vált, így a szülőház is fontos szimbóluma lett a náci birodalomnak. 1945-ben a házat visszaadták a Pommer családnak, mely évszázadok óta birtokolta azt.

Megkezdődtek a neonáci megemlékezések

Ezek megelőzésére az osztrák kormány a szülőház kisajátítása mellett döntött. A Pommer család az alkotmánybírósághoz fordult, de az az osztrák államnak adott igazat. Az állami költségvetésből 310 ezer eurót fizettek a házért a Pommer családnak. Amely kevesellte az összeget és hivatalos értékbecslést kért. Eszerint a ház értéke 800 ezer és 1,5 millió euró között van. Erre hivatkozva a család ügyvédje most 1,5 millió eurót követel az osztrák államtól Hitler szülőházáért. Itt tart most az ügy, mely egyre kínosabb az osztrák államnak hiszen arra emlékezteti Ausztriát: a Führer osztrák alattvalóként látta meg a napvilágot az Osztrák-Magyar Monarchiában 1889-ben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez