Szigorú biztonsági intézkedések közepette beiktatták Brazília új elnökét – videó

Még az esernyőket is kitiltották a beiktatási parádéról Brazíliavárosban. Szeptemberben ugyanis megkéselték Jair Bolsonarót, aki hosszas baloldali uralom után veszi át az elnöki posztot Latin-Amerika legnépesebb államában.

A 63 éves, szélsőjobboldali szimpátiákkal gyanúsított elnök egykor a hadsereg kapitánya volt és ma is kiváló kapcsolatot ápol a fegyveres erőkkel. Brazíliában sokan emlékeznek még a katonai diktatúra idejére, amikor brutálisan leszámoltak a baloldali ellenzékkel. Dilma Rousseff asszonyt, Brazília későbbi baloldali elnökét például megkínozták a börtönben. Jair Bolsonaro most azt ígéri, hogy betartja a demokrácia játékszabályait.

Trump elnök üdvözölte Brazília új elnökét, akit biztosított az Egyesült Államok támogatásáról. A beiktatási ünnepségen részt vett Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is. A csaknem 200 milliós Brazília Latin-Amerika legfontosabb országa, melynek a GDP-je Nagy-Britanniáéval egyenlő. A futball-világbajnokság és az olimpia megrendezése hatalmas lyukat ütött a költségvetésen, mely máig nem heverte ki a csapást. Az ezzel kapcsolatos korrupciós botrányokba bukott bele a baloldali kormányzat.

Most Jair Bolsonaro új kezdetet ígér. Gazdasági csúcsminisztere a neoliberális elvek híve, vagyis csökkenteni akarja az állami juttatásokat a szegényebb néprétegeknek. Közben pedig fokozni kívánja Brazília bekapcsolódását a globális gazdaságba, megnövelve a hatalmas ország versenyképességét. Brazília új gazdasági minisztere Pinochet tábornok Chiléjében szerzett tapasztalatokat arról, miképp működnek a neoliberális elvek a gyakorlatban Latin-Amerikában.

Fotó: France 24

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez