Menekültstátuszt kapott a szaúdi nő, aki elbarikádozta magát a hotelszobában

A 18 éves Rahaf Mohammed al-Kunun hétfőn került be a nemzetközi híradásokba. Nem volt hajlandó Bangkokból Kuvaitba repülni és hogy ne is tudják erre rákényszeríteni, elbarikádozta magát reptéri szállodai szobájában.

A fiatal nő a hét vége óta több tucatszor adott hírt a közösségi médiában magáról, ezeket aztán a világ nagy televíziói és hírügynökségei is átvették. Azt mondta, attól fél, hogy a családja megöli, mert megtagadta az iszlám vallást. Bangkokból Ausztráliába akart tovább repülni, ám a reptéren egy szaúdi diplomata várta, aki elvette tőle az útlevelét. Az okmányt azóta visszakapta.

Először a thai hatóságok vissza akarták küldeni a lányt Kuvaitba, ahol az apja és a fivére várja. Arra hivatkoztak, hogy nincs thai vízuma. Mire ő azzal érvelt, hogy ausztrál viszont van és esze ágában sincs Thaiföldön maradni. Mikor mégis deportálni akarták, megtagadta, hogy felszálljon a gépre. Ekkor zárkózott be a hotelszobájába és Twitteren menedékjogot kért az Egyesült Államoktól, Kanadától és Ausztráliától. Közben a bangkoki bevándorlási hivatal főnöke azt nyilatkozta, hogy Thaiföld a mosoly országa, nem küld senkit a halálba.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége Ausztráliát bízta meg, hogy próbáljon megoldást találni a problémára. Az ottani belügy azt válaszolta, hogy rendes eljárásban foglalkoznak az üggyel. Nagyon komolyan vizsgálják és ha megalapozottnak találják a menekültstátuszt, emberiességi vízumot adhatnak neki – közölte az ausztrál kormány egyik minisztere. Az ENSZ közben már meg is adta neki a státuszt.

Szaúd-Arábiában halálbüntetés jár a hitehagyottaknak, ez az ügy pedig különösen nagy figyelmet válthat ki, hiszen a lány édesapja az egyik északi város elöljárója – írja a BBC honlapja. “Az életem veszélyben van” – mondta a lány a Reuters hírügynökségnek. “A családom a leghétköznapibb dolgokért is azzal fenyeget, hogy megöl.” A rokonok erre nem reagáltak, csak azt üzenték, hogy egyedül szökevény lányuk biztonsága izgatja őket.

Szaúd-Arábiában a nők sok mindent csak férfi gyám útján intézhetnek, így például férfi rokon engedélye kell ahhoz is, hogy munkát vállaljanak, utazhassanak, férjhez menjenek vagy bankszámlát nyissanak.

Fotó: EPA / Thai Migration Bureau

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez