Amerikai-török szópárbaj a kurdokról

Trump megfenyegette Törökországot: ha megtámadja az amerikaiak által felfegyverzett kurd milíciát Szíriában, akkor az USA lerombolja a török gazdaságot. Erdogan elnök elutasítja az amerikaiak álláspontját és továbbra is ellenségeinek tekinti a kurdokat Szíriában.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrég személyesen biztosította az YPG kurd milícia vezetőit arról, hogy az Egyesült Államok megvédi őket a törökökkel szemben.

Csakhogy korábban Trump bejelentette: kivonja az amerikai erőket Szíriából! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kurdok a jövőben nem számíthatnak az amerikaiak légi támogatására. Enélkül azonban képtelenek ellenállni egy komolyabb támadásnak. A veszély láttán a kurdok tárgyalásokba kezdtek Aszad szíriai elnökkel, illetve az őt támogató oroszokkal. Tőlük remélnek védelmet a törökök várható támadásával szemben.

Törökország gazdasága az elmúlt hónapokban alaposan meggyengült, a török líra értékének a felét elveszítette. Mindez összefüggött azzal, hogy Erdogan elnök szembekerült az Egyesült Államokkal. A török államfő az elmúlt időszakban az oroszokkal kötött szövetséget. Sürgeti az Egyesült Államokat: mielőbb hagyja el a térséget! Ha az amerikaiak végképp távoznak, akkor az orosz-török-iráni szövetség lesz döntő hatással a térség erőviszonyaira. Kérdés, hogy Izrael és Szaúd-Arábia, mely az USA két legfontosabb szövetségese a térségben, mit szól ehhez. Mind Izrael, mind pedig Szaúd-Arábia megkezdte a közeledést Oroszországhoz, mely jelentősen növelte a befolyását a Közel-Keleten, miután Trump bejelentette: az USA kívánja csapatait Szíriából.

Fotó: YPG-harcosok Szíriában / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez