Már Amerikában is hódít a legmenőbb egyiptomi ékszertervező

Azza Fahmy a legsikeresebb ékszerész ma Egyiptomban. Minden egyes darabja a fáraókort vagy a régi arab világot idézi.

A kulturális örökség ápolása éppúgy hozzátartozik az ékszertervező sikerének titkához, mint a kifinomult, aprólékosan kidolgozott részletek és a különlegesség. Az idei év nagy áttörést hoz az ékszerháznál. Megnyílt az első amerikai üzlet, nem is akárhol: a Los Angeles-i Waldorf Astoria hotelben. Eddig a Közel-Keleten kívül “csak” Angliában volt ilyen.

boutique

Az új helyszínt részben új, limitált kollekcióval ünnepelték a már ikonikus darabok mellett. Azza Fahmy cége egyébként családi vállalkozás. Ő maga a kreatív igazgató, egyik lánya, Fatma Ghali az ügyvezető, másik lánya, Amina pedig a vezető tervező.

staff

A hétezer éves egyiptomi örökséget 21. századi, hordható művészetté alakítják át. Minden egyes darab tervezését kutatások előzik meg: nagy hangsúly kerül az eredetiségre, a hitelességre, valamennyi ékszernek története van.

collarKézi munkával készül minden, olyan régi technikákkal, amelyek máskülönben feledésbe mennének. Saját motívumaik és a gyakran használt kalligráfia is hozzájárulnak a védjegyükhöz,  akárcsak az ókori perzsa költő, Rumi vagy a 20. századi egyiptomi díva, Umm Kaltszum művészete. Az alapanyag minden esetben nemesfém és féldrágakő.

earrings

 

Az ékszerek kulturális dialógust is elindítanak. A Fáraó kollekció Nehbet nyaklánca nyomán például azok is hallottak már az ókori istennőről, akik korábban soha. Ez a kollekció egyébként nemcsak a fáraókort vonultatja fel, hanem az akkori művészet hatását is a 20. század elején divatos art decóra. A fejlődés most is töretlen: az új ékszerek közül sok direkt a 21. század fiataljainak készült – így például az ősi egyiptomi örökséget idéző új koktélgyűrűk.

Forrás, fotók: Egyptian Streets

 

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez