Az ellenzéki jelölt nyerte az első fordulót az elnökválasztáson Szlovákiában

A szavazatok 40,6%-át kapta Zuzana Čaputová, aki azzal szerzett hírnevet hazájában, hogy a korrupcióellenes harc élére állt. Miután múlt februárban meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét, Zuzana Čaputová a tiltakozó mozgalom élére állt. Sikerült elérnie Fico kormányfő bukását.

Robert Fico most a háttérből irányítja Szlovákia politikai életét. Az ő jelöltje az Európai Unió egyik alelnöke: Maroš Šefčovič, aki az első fordulóban 18,7%-ot szerzett. Közben az ügyészség folytatja a vizsgálatot az oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében.

Kétes hírű üzletembert gyanúsítanak Jan Kuciak oknyomozó újságíró és kedvese megöletésével  Szlovákiában, ahol a kormányzatot is azzal gyanúsították, hogy érdekelt volt a fiatal riporter halálában. Robert Fico miniszterelnök is lemondásra kényszerült az ügyben. Az ügyészség most meggyanúsította Marián Kocner üzletembert, akinek kiváló kormányzati kapcsolatai voltak. A kétes hírű üzletember, aki sok cég tulajdonosa, többször is megfenyegette az oknyomozó riportert.
Jan Kuciak főnöke úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy ha a bírósági tárgyalás bebizonyítja Marián Kocner bűnösségét, akkor súlyos büntetést kell kapnia, hiszen az utasítására két fiatal életet oltottak ki. Peter Bandy főszerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyanúsított üzletembernek kiváló rendőrségi és kormányzati kapcsolatai voltak. Ezeknek a kivizsgálása is szükséges, ha az ügyészség valóban fel kívánja deríteni a kettős gyilkosság hátterét.

Maga Marian Kocner június óta börtönben üldögél Besztercebányán. Ennek az előzetesnek semmi közös sincsen a kettős gyilkossághoz. A rendőrség ugyanakkor korábban elcsípett néhány embert, akik alaposan gyanúsíthatóak a merénylet elkövetésével. Négy embert letartóztattak. Egyikük korábban rendőr volt Szlovákiában.

Az oknyomozó riporter az európai pénzek útját vizsgálta Szlovákiában. Korábban feltételezték, hogy az olasz maffia épp ezért gyilkolta meg Jan Kuciakot és barátnőjét. Az olasz maffia betelepedett Szlovákiába, ahol az európai pénzek lenyúlásával szerezte meg profitja jelentős részét. Ezt vizsgálta Jan Kuciak és minden bizonnyal emiatt kellett meghalnia.

Szlovákiában az elnökválasztás első fordulójában a korrupció a legfontosabb téma. Zuzana Čaputová azért nyert, mert fontos szerepet játszott abban a tiltakozó mozgalomban, mely a fiatal újságíró halála miatt alakult meg Szlovákiában. Zuzana Čaputová jelenleg esélyesebbnek látszik ellenfelénél, a kormánypárti Maroš Šefčovič-nál, aki eddig uniós biztos volt, de a mandátuma lejár a közelgő májusi európai választáson. Az elnökválasztás második fordulóját március 30-án rendezik meg Szlovákiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez