Korrupciós per indult a volt kormányfő ellen Malajziában

42 pere közül az első kezdődött meg Nadzsib Razak ex-miniszterelnöknek, aki tavaly bukott meg a választásokon. Ebben az első perben 681 millió dollárt keresnek az egykori miniszterelnökön.

Ennyit utalt át az 1MDB nevű állami fejlesztési alap az akkori miniszterelnök magánszámlájára. Az ügyben az Egyesült Államokban kezdtek el vizsgálódni, mert az 1MDB fejlesztési alap hollywoodi filmprodukciókat is pénzelt.

100 millió dollárból forgatták a Wall Street farkasát 

A nemzetközi korrupciós ügyeket vizsgáló New York-i főügyészség a malajziai fejlesztési alap amerikai befektetései iránt érdeklődött kezdetben. Rájöttek, hogy hollywoodi filmeket is finanszírozott a malajziai befektetési alap – egyáltalán nem szabályosan. Leonardo di Caprio, a Wall Street farkasa főszereplője rengeteg drága ajándékot kapott a malajziai fejlesztési alaptól. Ezeket azután vissza kellett adnia…

A New York-i főügyészség szerint az 1MDB 4,5 milliárd dollár állami pénzt utalt át magánszámlákra. Az első helyen az akkori miniszterelnök, Nadzsib Razak állt a maga 681 millió dollárjával. Az ex-kormányfő tagad. A főügyész szerint senki sem állhat a törvények fölött Malajziában. Amíg Nadzsib Razak hatalmon volt, addig a főügyészség nem sürgette a perbefogását. Amióta elveszítette a választásokat, azóta minden megváltozott.

Malajzia több milliárd dollárt szeretne visszakapni a Goldman Sachs pénzintézettől 

A Wall Street óriásának jelenlegi főnöke sajnálkozását fejezte ki, de közölte: nem fizetnek! Azt állította, hogy a Goldman Sachs akkori délkelet-ázsiai főnöke a New York-i központot is félrevezette.

Az ügy kulcsfigurája egy malajziai üzletember, Jho Low, aki az akkori miniszterelnök megbízásából az 1MDB-t irányította. Hollétéről senki sem tud semmi bizonyosat. A kínai származású üzletember állítólag a Mennyei Birodalom területén élvezi a lopott vagyont. Szuperjachtját most eladták Malajziában. 126 millió dollárt kaptak érte. Eddig ennyi jött vissza a lopott pénzből, ha nem számítjuk azokat a nagy értékű ékszereket, melyeket az ex-kormányfő feleségétől koboztak el. Ő ellene is több per indul, mert Malajzia megpróbál minél többet visszaszerezni abból a 4,5 milliárd dollárból, melyet az ex-miniszterelnök jóváhagyásával magánszámlákra utaltak az 1MDB nevű állami fejlesztési alapból Malajziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez