Egyiptomban halálra ítélték a koptokat gyilkoló rendőrt

Minja városában, egy templom közelében végzett egy apával és fiával a rendőrtiszt.

Rabea Musztafa Khalifa a kopt templomnál végezte szolgálatát – ami az lett volna, hogy megvédje a templomjárókat az esetleges támadásoktól. Ehelyett ő maga nyitott tüzet egy vitát követően két hívőre: egy 49 éves férfira és annak 21 éves fiára. Mindketten azonnal meghaltak.

Az eset még tavaly év végén történt, az áldozatok egy megroggyant ház bontásán dolgoztak a templom közelében, amikor a vita kitört és a rendőr fegyvert rántott. Az apa és fia temetése egyfajta tüntetéssé változott: tömegével vettek rajta részt a keresztények és maga a minjai püspök vezette a szertartást – írja a Daily News Egypt.

Egyiptomban a lakosság 10-15 százalékát kitevő koptok úgy gondolják, közel sem tesz meg mindent a védelmükre a hatalom. A támadások hívők és templomok ellen meglehetősen gyakoriak, a Kairótól több mint 200 kilométerre délre található Minjában novemberben fegyveresek rohantak le egy zarándokbuszt.  Akkor hét ember nem élte túl a terrorakciót, köztük egy tizenéves testvérpár. Másfél évvel korábban egy hasonló támadásban Minja környékén 26 zarándokkal végeztek álarcos, katonai ruhába bújt fegyveresek. De templomrobbantásban is több tucat kopt vesztette életét az elmúlt években országszerte.   

 

A decemberi gyilkosság ügyében az ítélet most született meg, a bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott rendőr volt. A minjai püspök Twitteren azt írta: követelik, hogy a kopt templomok védelmére kirendelt fegyveres rendőröket előzetesen világítsák át, hogy ne jelentsenek veszélyforrást védelem helyett.

A mostani ügy előzményéhez tartozik az egyiptomi média szerint az is, hogy tavaly nyáron iszlám szélsőségesek léptek akcióba Minjában, amikor kiderült, hogy új templom építésére kapott engedélyt az ottani kopt gyülekezet. A rendőrök akkor nem avatkoztak közbe, sőt egyikük azt ígérte a támadóknak: tesznek arról, hogy ne legyen épüljön több templom a kormányzóságban.

A kép forrása: watani.net

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez