A korrupt exkormányfőnek vissza kell fizetnie 2,3 millió eurót

Így döntött a Legfelső Bíróság Zágrábban, ahol hat évre súlyosbították Ivo Sanader egykori miniszterelnök börtönbüntetését. A bírósági épületből a rendőrök egyből a fegyházba szállították Horvátország egykori miniszterelnökét, aki 2003 és 2009 között töltötte be a posztot.

“Politikailag motivált ítélet született” – nyilatkozta a sajtónak az egykori horvát miniszterelnök. Mi történt?

A kormányfő utasítására méregdrágán vettek székházat a vidékfejlesztési minisztériumnak. 10 millió eurót fizettek az épületért Zágrábban, ahol akkoriban fele ennyiért is meg lehetett volna vásárolni azt. Ivo Sanader utasítására az állam fizetett, de közben 2,3 millió euró az akkori miniszterelnök számláján landolt! Oknyomozó újságírók észrevették a kényes hadműveletet, mely végül is véget vetett Ivo Sanader politikai karrierjének. A botrány olyan nagy volt, hogy az Európai Unió a csatlakozás feltételéül szabta: ítéljék el a korrupt miniszterelnököt! 2017-ben meg is született az ítélet. Ezt súlyosbította most a Legfelső Bíróság Zágrábban: hat év börtön mellett a teljes összeg, vagyis 2,3 millió euró visszafizetésére.

Az Európai Unió épp a hasonló esetek megakadályozására hozza létre az európai ügyészséget, melynek élére az Európai Parlament a román Laura Codruta Kövesit szánja. A korrupció ellen küzdő román ügyésznőt saját hazája kormánya megbuktatta, sőt korrupciós pert akasztott a nyakába. Ez azzal is járt volna, hogy az ügyésznő nem hagyhatja el Románia területét. Brüsszel erőteljes figyelmeztetésére feloldották a tilalmat, így Laura Codruta Kövesi eséllyel pályázhat az európai ügyészség vezetőjének posztjára.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez