Puccskísérlet Venezuelában

Katonák is követnek engem – közölte Juan Guaido, akit egy légi támaszponton fényképeztek le. Az ellenzék vezére, aki Donald Trump is támogat, hónapok óta próbálja megbuktatni Nicolas Maduro elnök rendszerét. Most a hadsereget hívta felkelésre tisztek társaságában.

A kormányzat Caracasban hangsúlyozta: csak maroknyi lázadó követi az ellenzéki vezért. A hadsereg Nicolas Maduro elnök rendszerét támogatja. A tüntetők ellen az ország több pontján is könnygázt vetettek be.

Nemrég orosz kommandósok érkeztek Venezuelába egy tábornok vezetésével. Az Egyesült Államok akkor figyelmeztette Oroszországot: ne avatkozzon bele Venezuela belső ügyeibe. Moszkva válaszul azt közölte, hogy az orosz kommandósok a két állam közötti szerződés értelmében érkeztek Venezuelába. Egyidejűleg az oroszok is felhívták Trump elnök figyelmét: az USA se avatkozzon be Venezuelában!

Most Juan Guaido bejelentette: megkezdődött az utolsó fázis a hatalom átvételére. Április 28-án lépett életbe az az amerikai szankció, mely megtiltja a venezuelai olaj vásárlását külföldieknek. Ez súlyos csapás a millió sebből vérző gazdaság számára, amely már eddig sem tudta kielégíteni a lakosság alapvető igényeit sem. Venezuelában gyakoriak az áramszünetek és csillagászati az infláció. Az emberek ezerszámra menekülnek külföldre. Közben pedig Venezuela, amely a világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkezik, arra kényszerült, hogy olajat vásároljon Nigériától.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez