Oroszország nukleáris jégtörőt bocsájtott vízre

Az Ural jégtörőt két másik követi majd és ezzel létrejön a világ legnagyobb nukleáris jégtörő-flottája – jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom főnöke. A nukleáris jégtörő-flottát Szentpéterváron építik.

Putyin elnök hangsúlyozta, hogy cél a Nagy Északi Tengeri Út biztosítása. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi hajók Murmanszkból indulva érnek el a Bering-szorosan át Ázsiába vagy épp Amerikába. Az általános felmelegedés miatt erre a közeli jövőben lehetőség nyílik.

Oroszország ebben a versenyben meg akarja előzni a vetélytársait: az Egyesült Államokat, Kanadát és Norvégiát. Az utóbbi időben Kína is érdeklődését nyilvánította ki a térség iránt. A világ fel nem fedezett kőolaj- és földgáz-készletének a 22%-a ebben a térségben található. Ez is motiválja az érintett államokat a kereskedelmi lehetőségeken túlmenően.

Nyilvánvalóan hadászati jelentősége is van annak, hogy ki milyen szerepet játszik az Északi-sarkvidéken, ahol a klímaváltozás miatt új korszak kezdődik. Ezt kívánja kihasználni Oroszország a nukleáris jégtörő flottával, melynek első hajóját, az Uralt a hétvégén bocsájtották vízre Szentpéterváron.

Fotó: The Moscow Times

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez