Az Arany utcácskától az Aranytigrisig – nevezetességek Prágában

Nem is oly régen még szállóige volt, hogy Budapest szebb, mint Prága, de a cseh fővárosnak jobb a PR-ja. Ez azóta sokat változott: fővárosunk is feljött, ma már nagyjából annyian keresik fel, mint Prágát, úgy 8 millióan évente. Mint Budapest, úgy a mesés cseh főváros is legendás helyekkel, hangulatos utcákkal, parkokkal, történelmi emlékekkel várja az utazókat. Bónusz, hogy egyaránt felkereshetjük kocsival, repülővel, vonattal vagy busszal.

A kilenc dombra és szigetekre épült, arany- vagy száztornyú városként is emlegetett Prága ott van az UNESCO világörökségi listáján is. Minden csodáját végigjárni valószínűleg hetekbe telne, egy hosszú hétvégébe pedig legfeljebb a leghíresebbeket tudjuk bezsúfolni. Mondjuk a következőket:

Hradzsin

A prágai vár miatt indul el a legtöbb turista Csehországba. A várnegyed eredete a 10. századra nyúlik vissza, maga a vár pedig a közép-európai történelem kiradírozhatatlan része. Otthona volt a Német-Római Birodalom császárainak, a Habsburgoknak, Bohémia királyainak, manapság pedig a Cseh Köztársaság elnökének rezidenciája. Területét tekintve ez a legnagyobb várnegyed a világon, ezeréves történelme alatt rengetegszer építették át és bővítették a legkülönbözőbb stílusokban. Kihagyhatatlan látványossága a Szent Vitus székesegyház, a Szent György bazilika, a Lőportorony, az Arany utcácska középkori üzleteivel. A régi királyi palota különleges látványossága a Vladislav- terem, amely akkora, hogy valamikor lovagi tornáknak is helyet adott. A hozzá kapcsolódó, 16. századi királyi kert éke az éneklő szökőkút.

Károly híd

Nincs utazó, aki kihagyná a város leglátványosabb folyami átkelőjét, a Károly hidat. A Moldván  átívelő, 520 méteres műtárgyat 1357-ben építették és leginkább a szobrairól híres. Ezek közül a legismertebb a névadóé,  IV. Károly német-római császáré. Vagy a cseh szentté, Nepomuki Szent Jánosé, akit a folyóba fojtottak. Az ő szobra 1683 óta áll a helyén. A hídon mindig nagy a tömeg, egymás sarkára hágó fotósok próbálják megtalálni a legjobb szöget a képeikhez. Ezért inkább hajnalban vagy napszálltakor érdemes arra járni.

Szent Vitus székesegyház

A prágai vár része, Csehország első számú temploma. Itt őrzik a koronázási ékszereket és itt van Szent Vencel sírja is. A székesegyház története 925-ben kezdődött, Vencel herceg épített itt akkor egy kápolnát.  Ez aztán együtt nőtt a város jelentőségével – amikor a prágai püspökséget megalapították, bazilika lett belőle. 1344 és 1419 között gótikus székesegyházzá építették át, akkor létesítették Szent Vencel kápolnáját is, amely 14. századi falfestményeiről híres. A 18. században neogótikus jegyeket is kapott a székesegyház. Bronz ajtajainak domborművei részletesen mesélnek gazdag történetéről.

Óváros tér

A város első piactere volt, kereskedelmi útvonalak keresztezték itt egymást. Több mai épületét még a 10. században emelték. A sok középkori ház mellett fontos történelmi emlékeknek is helyet ad, köztük a régi városházának, amelyen a híres csillagászati óra, az Orloj van. A 600 éves nevezetességet 12 apostolával és aranykakasával nemrégiben újították fel, azóta az óraszerkezet hangja sokkal zengzetesebb. Az Óváros térre néz a páratlan szépségű Szent Miklós templom is. A tér sok történelmi eseménynek volt a színtere, köztük nyilvános kivégzéseknek. Husz János szobrának árnyékában kap helyet minden decemberben Prága legszínesebb karácsonyi vására. Alig öt perc sétára van innét a Vencel tér, amely a 14. században lóvásártérként jött létre. A bársonyos forradalomban fontos szerepet játszott, ma népszerű hotelek, vendéglők, üzletek sorakoznak rajta, de parádékat, fesztiválokat és alkalomadtán tüntetéseket is tartanak a téren.

Régi zsidó temető

Ez Európa legnagyobb és legjobb állapotban megőrzött zsidó temetkezési helye. A Régi-új zsinagógával együtt együtt a prágai zsidóváros, Josefov legfontosabb és legnevezetesebb emléke. A National Geographic magazin szerint ott van a top 10-ben, ami a világ felkeresésre érdemes temetőit illeti.

A 15. század első felében temettek itt először, a legrégebbi sírkő 1439-ből való. A legfrissebb pedig 348 évvel későbbről. Jóllehet a temetőt az évszázadok során számtalanszor bővítették, nem tudott lépést tartani a zsidó negyed fejlődésével. Ahogy fogyott a tér, elkezdték a holtakat egymás fölé temetni – akadnak olyan sírok, ahol 10-12 réteg is van, akár százezer ember is aludhatja itt örök álmát.

Körülbelül 12 ezer sírkövet találunk, sokat közülük állati és növényi motívumokkal díszítettek. Híres prágaiak is nyugszanak a régi zsidó temetőben, például az 1609-ben elhunyt Maharal, vagyis Judah Loew Ben Bezalel rabbi, az 1439-ben ide temetett tudós költő, Avigdor Kara vagy az 1613-ban eltávozott reneszánsz tudós, történész, matematikus és csillagász David Gans.

A sírokon kavicsokat és összetekert papírdarabokra írt imákat hagynak a látogatók. A szervezett túrák a zsidó múzeumot sem hagyják ki, ahol a holokauszt idejéből származó gyermekrajzokat és játékokat is láthatunk. A városban több gyönyörű zsinagóga található, a leghíresebb a TripAdvisor szerint a dúsan díszített Spanyol Zsinagóga. A Klausz-zsinagógában a Gólem legendájáról ismert Löw rabbi tanított, itt látható az egykori gettót bemutató kiállítás is.

Parkok

A cseh főváros gazdag kertekben, parkokban is. Szépségével kiemelkedik közülük a Vrtba-palota pompázatosan nyírt sövényekkel, kis tavakkal és szobrokkal teli parkja. Csodákat láthatunk még a  Ledeburg-, a Kolovrat- és a Fürstenberg-kertekben is. Vagy a Kampa-sziget zöld növényekkel dúsan benőtt falain, a Károly hídtól nem messze. A sétálóutcákkal átszőtt, teraszokkal tarkított szigeten más látnivalók is vannak, köztük a modern művészetek múzeuma.

Prágának vannak egészen egyedi nevezetességei is. Így például a híres sörözők leghíresebbike, az Aranytigris. Bohumil Hrabal egykori törzshelye legenda, a 22 éve halott  író emlékére máig fenntartanak egy külön asztalt.

(Visited 7 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez