Ferenc pápa Csíksomlyón

Először látogatott el katolikus egyházfő az erdélyi magyarokhoz, akiknek a leghíresebb vallási kegyhelye Csíksomlyó. II. János Pál pápa romániai látogatása idején elkerülte Erdélyt.

Románia lakosságának a túlnyomó többsége ortodox keresztény. Az oroszok után ők alkotják a legnagyobb egyházat az ortodoxok között. A római katolikus egyház törekszik a kapcsolatok javítására az ortodox egyházakkal.

Ezért Ferenc pápa Bukarestben a közös gyökereket hangsúlyozta, amikor együtt vett részt egy vallási szertartáson Dániel pátriárkával, a román ortodox egyház vezetőjével. Korábban a Vatikán több száz templomot megnyitott a román ortodox egyház előtt Európa nyugati felében, ahol nagyon sok romániai vendégmunkás él.

Egy hónappal korábban Ferenc pápa jeges fogadtatásban részesült Szófiában, ahol Neofita pátriárka az elutasítás hagyományos vonalát követte. Ferenc pápa a keresztények közötti dialógusra törekszik éppúgy, mint a különböző vallások közötti párbeszédre. Európában erre mind nagyobb szükség van, hiszen a vallási sokszínűség egyre inkább jellemzi a kontinenst. Ferenc pápa egy napot tölt Csíksomlyón, ahol több ezer hívő – elsősorban erdélyi magyar – előtt pontifikál misét. Ezen arról is beszélt, hogy a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége, a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is.

Fotó: MTI

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez