Lemondásra szólította fel Ferenc pápát egy nyugalmazott érsek

Hosszú vádiratot fogalmazott meg a pedofil papok ügyeinek eltitkolásáról a Vatikán egykori washingtoni nunciusa. A most 77 éves Carlo Maria Vigano érsek azt állítja: Ferenc pápa sem lépett fel kellő eréllyel a pedofíliával alaposan gyanúsítható washingtoni érsek ellen.

Theodore McCarrick, aki idén már 88 éves, lemondott minden tisztségéről és visszavonult. Ezt már jóval előbb meg kellett volna tennie – hangsúlyozza az egykori washingtoni nuncius.

Ő azt állítja: jelezte vatikáni feletteseinek, hogy Theodore McCarrick fiukat visz hétvégi házába. Sok fiú arról panaszkodott, hogy kényszer hatására engedett a főpap hívásának. A nuncius hiába jelezte a főpap bűnös magatartását, a Vatikán mégiscsak kinevezte Theodore McCarricket Washington érsekévé és utána hamarosan megkapta a bíborosi kalapot is, vagyis a katolikus egyház egyik legfőbb vezetője lett az Egyesült Államokban.

Vigano érsek szerint XVI. Benedek pápa el akarta tiltani foglalkozásától Washington érsekét, de ezt a határozatot a Vatikán elszabotálta. Az érsek egy bizonyos homoszexuális csoportot emleget, mely kézben tartja a Vatikán irányítását. Azért szólítja fel lemondásra Ferenc pápát, mert nem számolta fel ezt a csoportot. Ezért szerinte a pápát is felelősség terheli a pedofil papok ügyeinek eltussolásáért.

Ferenc pápa, aki a hétvégét Írországban töltötte, nem reagált az egykori washingtoni nuncius vádjaira. A pedofil papok ügyei kétségkívül meggyengítették a katolikus egyház befolyását – mondta Dublin érseke annak a misének a kapcsán, melyen 300 ezer ember vett részt. A főpap felidézte, hogy amikor negyven éve az akkori pápa misézett Dublinban, akkor több mint egymillióan voltak!

Az angolszász országokban az elmúlt negyven évben kezdődtek meg a pedofil papok ügyeinek vizsgálatai, melyek eredményeképp sok papot és magas rangú egyházi vezetőt büntettek meg. A Vatikán harmadik számú vezetője, George Pell bíboros jelenleg is bíróság előtt áll szülőföldjén, Ausztráliában – pedofil ügyek miatt. Chile egész püspöki kara lemondott, mert sokáig eltitkolták pedofil papok ügyeit. Ferenc pápa nemrég nyílt levélben fordult a világ több mint 1,2 milliárd katolikus hívőjéhez, és bocsánatot kért az egyház nevében. A morális válság egybeesik a hatalmi harcokkal a Vatikánban, ahol a 81 éves Ferenc pápa lehetséges utódának kiválasztása körül folyik a küzdelem a katolikus főpapok között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez