Amerikai-indiai kereskedelmi háború

India azonnali hatállyal felemelte mintegy harminc amerikai termék vámját válaszul arra, hogy Trump elnök nem hosszabbította meg azokat a vámkedvezményeket, melyeket az USA korábban biztosított a fejlődő országnak.

Az indiai intézkedés elsősorban az amerikai farmereket sújtja, ugyanis az ő exportjukat érinti elsősorban: a dió, a mandula és az alma ezentúl csak drágábban juthat az 1,3 milliárdos piacra. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború fő kárvallottjai is az amerikai farmerek. Mind Delhi, mind pedig Peking tudatosan él ezzel a fegyverrel, hiszen a farmerek Trump fő támogatói közé tartoznak. Jövőre pedig elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban.

Az USA 142 milliárd dollárt exportált Indiába, a kereskedelmi deficitje 24 milliárd dollár volt. Trump elnök erre hivatkozva szüntette meg a vámkedvezményeket Indiával szemben. Csakhogy közben az amerikai diplomácia szeretné javítani a kapcsolatokat Indiával, hogy így ellensúlyozza a kínai viszony romlását. Ezért Mike Pompeo külügyminiszter hamarosan Indiában tesz látogatást, hogy elsimítsa az ellentéteket. Donald Trump és Narendra Modi Oszakában találkozhatnak a G20 csúcson. A probléma az, hogy mindketten a nemzeti önzésre alapozzák a politikájukat, ezért nem lesz könnyű megoldást találni a gazdasági ellentétekre az USA és India között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez