Törökország kitart az orosz rakéták mellett, hiába ellenkezik Amerika

Erről nyilatkozott Oszakában Erdogan elnök, miután találkozott Putyin orosz és Trump amerikai elnökkel. Törökország Sz 400-as orosz rakétavédelmi rendszert vásárol annak ellenére, hogy a NATO tagja.

Az orosz rendszer nem kompatibilis a NATO rendszerével. Emiatt az amerikaiak felfüggesztették az F 35-ös vadászgépek szállítását Törökországnak.

Erdogan hangsúlyozta, hogy azért tartanak ki az orosz rakéták mellett, mert annak idején Obama elnök nem engedélyezte Patriot rakétavédelmi rendszer eladását Törökországnak. Akkor ugyanis Törökország szembekerült Izraellel. Trump elnök megértést mutatott a török álláspont iránt, mondván: a helyzet bonyolult. Ennek ellenére nem zárta ki a szankciókat Törökország ellen.

Oroszország nemcsak rakétavédelmi rendszert szállít Törökországnak , de a Roszatom építi az ország első atomerőművét is több mint 20 milliárd dollárért. Törökország jelenleg egyaránt szövetségese az Egyesült Államoknak és Oroszországnak, miközben Washington és Moszkva érdekei élesen ütköznek a Közel-Keleten. Ebben a kényes helyzetben Erdogan elnök egyelőre ügyesen lavírozik, de ha Trump elnök beveti a gazdasági szankciók fegyverét, akkor ismét bajba kerülhet a török líra, mely értékének már csaknem a felét elveszítette a dollárral szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez