Kim Dzsongun újra nyeregben: Észak-Korea ura kész dönteni

Ismét Pektu szent hegyére lovagolt fel a vezér, hogy annak “fáradhatatlan forradalmi szellemét” átadja az észak-koreaiaknak.

Kim Dzsongun két hónapon belül már másodjára tűnik fel egy fehér ló hátán, Pektu szent hegyén. Az észak-koreai állami média  fotóin a diktátor katonai vezetőkkel lovagol az erdőben, “forradalmi szellemben”, ami szakértők szerint azt tükrözi, hogy Kim Dzsongun újra konfrontatív állásba helyezkedhet a nemzetközi politika szereplőivel szemben. Egészen pontosan az Egyesült Államoknak üzenhet, a hírügynökség ugyanis úgy tudósította a vezető látogatását, hogy a cél a hegy “fáradhatatlan forradalmi szellemének” átadása az észak-koreaiaknak, a “példa nélküli blokád és nyomás ellenére”. Ezzel az amerikai szankciókra utalhat, melyeket a nukleáris program miatt vezettek be Észak-Koreával szemben.

000kim2

Phenjan korábban azt is jelezte az Egyesült Államoknak, hogy csak Washingtonon múlik, milyen “karácsonyi ajándékot” kap. Közeledik ugyanis a határidő, amit az USA Észak-Koreával szembeni ellenséges politikájának megváltoztatására kiszabtak. Az állami hírügynökség azt is közölte, hogy hamarosan plenáris ülést tart a központi bizottság, ahol “fontos kérdéseket vitatnak majd meg a megváltozott  hazai és külföldi helyzettel kapcsolatban”. A legutóbbi áprilisi plenáris ülésen Kim Dzsongun új politikája részeként bejelentette, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, bezárja kísérleti atomtelepét. Szakértők szerint ennek hamarosan vége lehet: a közelgő plenáris ülés a nukleáris egyeztetések végét is hozhatja, ha addig nem történik előrelépés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez