Főbb események 🌍 Afrikában 2023. november 19-26.

Feliratkozás: itthttps://t.me/Afrika_AHU/149

🇸🇩 Az RSF elfoglalta a Szudáni Fegyveres Erőktől a Jebel Aulia gátat a Níluson, Kartúmtól délre.

🇲🇱 A Mali Fegyveres Erők és a Wagner PMC a teljes ellenőrzése alatt tartja Kidalt, és megtisztította a város környékét is. A járőrözés során a MAFa tömegsírt talált. A tuareg lázadók tagadták a mali kormány tömegsírra vonatkozó bejelentését. Ehéten később a dzsihadisták megtámadták a MAFa nafounke-i bázisát. Eközben Minusma átadta 9. bázist a mali hatóságoknak.

🇸🇱 Vasárnap Sierra Leone kormánya országos kijárási tilalmat hirdetett a laktanya elleni támadást követően. A támadás során néhányan megszöktek a fővárosi Central Padema Road börtönből. A légiközlekedési hatóság utasította a légitársaságokat a járatok átütemezésére.

🇿🇦🇮🇱🇺🇳 Dél-Afrika felhívta az ICC-t, hogy adjon ki elfogatóparancsot Netanjahu ellen. Eközben Cyril Ramaphose elnökölte a BRICS-országok virtuális rendkívüli közös csúcstalálkozóját a közel-keleti helyzetről, és elítélte az izraeli akciókat.

🇸🇴 Szomália csatlakozott a kelet-afrikai kereskedelmi blokkhoz, mivel az ország elnöke ebben nagy lehetőséget vizionál.

🇳🇪🇲🇱🇧🇫 A nigeri puccs vezetője első külföldi útja során ellátogatott Maliba, Burkinába. Eközben a nigeri kormány beperelte az ECOWAS-t a szankciók miatt.

🇨🇩 Elkezdődött az elnökválasztási verseny a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke is újraindul azzal a szlogennel, hogy megszilárdítja az eddig elért eredményeket. Fő ellenfele, Moise Katumbi is elindította elnökválasztási kampányát, és gyűléseket szervezett Kisanganiban és Gomában. Hat elnökjelölt kérte a legfelsőbb bíróságot a tisztességes szavazás biztosítására. Eközben három jelölt lemondott az indulásról, hogy ezzel támogassák Katumbit.

🇰🇪🇸🇴🇪🇹 A természeti katasztrófák továbbra is sújtják Afrika szarvát. Közel 100-ra nőtt a szomáliai áradások halálos áldozatainak száma. Helikopterek segítenek az árvíz áldozatainak Kenyában. A kenyai vasúti szolgáltató leállította a mombasai kikötőbe irányuló áruszállítást az áradások miatt.

🇱🇷 George Weah libériai elnök a második forduló után elismerte a választási vereséget Joseph Boakainak. Később Boakait hivatalosan is nyertesnek nyilvánították . Néhányan nem örültek ennek az eredménynek. Weah pártja azt állította, hogy az ellenzék meghamisította Libériában a közvélemény-kutatást, de úgy döntöttek, hogy nem viszik bíróságra az ügyet.

🇲🇬 Madagaszkár elnökét, Rajoelinát újra megválasztották elnöknek. Hatalmas előnye volt az egész szavazási folyamat során.

@Afrika_AHU

(Visited 43 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez