Május 31.: Dohányzásmentes világnap

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete kezdeményezésére 1987 óta május 31. hivatalosan is a nemdohányzók világnapjának számít.

Ezen a napon azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani a nemdohányzó embertársaiknak. A világon rengetegen halnak bele a dohányzásba úgy is, hogy soha nem szívtak el egyetlen szál cigit sem viszont a környezetükben meg rengeteget. Országunkban a 15 évesnél idősebbek 36%-a dohányzik rendszeresen, de megemelkedett a dohányzás a fiatalabb nők körében is kb 48%-ra.. A dohányzás bizonyítottan fő oki tényezője a tüdőrák, a COPD, a perifériás érbetegségek, és számos daganat kialakulása szempontjából, mindemellett pedig oki szerepet játszik az agyvérzésben, a szívinfarktusban és számos szerv daganatában is. Évente hatmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében, közülük körülbelül egymillióan a passzív dohányzás áldozatai.

Miért éri meg letenni a cigarettát?

-20 perccel a dohányzás abbahagyása után a pulzus lecsökken.

-12 órán belül a vér szén-monoxid szintje normális szintre csökken.

-2–12 héten belül javul a keringés és fokozódik a tüdőfunkció.

-1–9 hónapon belül csökken a köhögés és a légszomj.

-5–15 éven belül az agyvérzés kockázata a nemdohányzókéval azonos szintre csökken.

-10 éven belül a tüdőrák halálozási arány körülbelül fele a dohányzókénak.

-15 éven belül a szívbetegségek kockázata a nemdohányzókéval azonos szintre csökken.

Mindemellett pedig a cigaretta elhagyása a mentális egészségre is pozitív hatást gyakorol.

A dohányzás sikeres visszaszorítása, a leszokás eredményes megvalósítása a törvénymódosításon kívül számos egyéb intézkedést tesz szükségessé az egészségpolitika, a kormányzat részéről. A leszokás támogatásának megfelelő finanszírozása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy megfelelő számú szakrendelés, szakember, és ehhez szükséges készítmény álljon rendelkezésre az érintettek részére. A dohánytermékek árának emelésével, mely leszokásra ösztönző hatásán túl, az államkassza számára is plusz bevételi forrást jelent, biztosítani lehet a leszokás támogatás többlet forrásigényét is.

Forrás : https://www.pharmindex-online.hu/nemdohanyzok-vilagnapja-tragikus-hazai-tenyek

Kép forrás : https://www.pusztazamor.hu/

(Visited 9 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez