Ezüstkincsek a Tisza-tó Mélyén

https://24.hu/tudomany/2024/06/15/ezust-kincs-tisza-to-kozepkor/

A Tisza-tó környéke mindig is gazdag volt történelmi emlékekben, de a legújabb felfedezés minden korábbi leletet felülmúl. A helyi amatőr régészek egy csoportja, akik a tó környékén végeztek kutatásokat, hihetetlen felfedezést tettek: ezüstkincseket találtak elásva a föld mélyén.

A leletek között érmék, ékszerek és egyéb használati tárgyak is előkerültek, amelyek bepillantást engednek egy régmúlt kor életébe. A szakértők szerint a kincsek valószínűleg egy régi kereskedelmi útvonal mentén rejtették el, és több száz évig vártak felfedezésre.

A felfedezés nemcsak a helyi közösség számára jelent izgalmat, hanem az egész régészeti világ számára is, hiszen ritkán adódik lehetőség ilyen jól megőrzött leletek tanulmányozására. A kincsek további vizsgálata remélhetőleg új információkat hoz majd napvilágra a régió történelméről és a benne élő emberek mindennapjairól.

A Tisza-tó így ismét bebizonyította, hogy valóságos kincsesbánya nemcsak természeti szépségeivel, hanem múltjának titkaival is.

Kép forrása : https://www.feol.hu/hazai-kultura/2024/06/foldbe-rejtett-kincs-is-elokerult-a-tisza-to-mellett

Kép forrása : https://frisshirek.hu/hirek/ai-cikkek/2024/06/14/13-14._szazadi_ezust_kincsek_a_Tisza-tonal_Uj_felfedezesek_a_regeszetben

Forrás : https://24.hu/tudomany/2024/06/15/ezust-kincs-tisza-to-kozepkor/

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez