Így reagálnak az amerikai tinik japán klipekre

Sok esetben azért szeretjük a távol-keleti országokról szóló furcsa híreket, mert érdekesnek találjuk a kulturális különbségeket. Főleg Japánban láthatunk olyan szokásokat, termékeket, tévéműsorokat, filmeket és zenéket, amik nekünk nagyon furcsák lehetnek. Most megmutatjuk, hogy reagálnak a japán videoklipekre amerikai tinédzserek.

Bár nálunk Magyarországon is számos japán termék ismert, egy mára már viszonylag elég nagy létszámú szubkultúra fogyasztja csak a japán pop-kulturális termékeket, így az animéket, illetve a zenét. Talán ha a Dragon Ball-t, vagy a Pokémont említjük, mindenkinek beugrik valami (ha más nem, hát Songoku vagy Pikachu). Mégis nagyon sokan nem ismerik mélyebben a modern japán világ furcsa megnyilvánulásait, melyek szinte mindennaposak a szigetországban.

Amerikában kíváncsiak voltak arra, vajon egyszerű tinik mit szólnak néhány zenei előadó videoklipjéhez, zenei stílusához? A reakciók igen érdekesek. Érdemes megnézni a videót.

A bejátszásokban a Perfume, az EXILE és az AKB48 nevű együttesek klipjeit mutatják meg a gyerekeknek.

Ez egyébként egy videósorozat része: a fiatalokat sok esetben olyan dolognak teszik ki, melyek már nem részei az ő világuknak. Korábban például meglepő videó született arról, hogy egy mai fiatal mennyire nem tudja, mit is kap, mikor egy zenekazettát nyomnak a kezébe.

043-e1421244325510Nézzük a legnépszerűbb reakciókat japán klipekre:

Annyira Japán!

Nem tudom, ki az előadó. Mindenki énekel…

Ez túl sok ember egy zenekarba!”

“Biztos vagyok benne, hogy egy csomó lány „fangörcsöl” rájuk most is!

“Ki koreografálta ezt? Ezt a fickót ki kell rúgni. “

“Olyan volt, mint a Gyűrűk Ura!”

“Aranyos volt, bár eléggé furcsa.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a videók tényleg lehetnek furcsák, mind az amerikaiaknak, mind nekünk, magyaroknak. Az AKB48 Heavy Rotation című klipje például szándékosan provokatív ugyan, és én is, aki Japánnal foglalkozom, nehezen tudtam megérteni, hogy fiatal lányokat hogyan lehet ilyen módon árusítani a húspiacon? Hogyan kényszeríthet a rendező arra, hogy egymást puszilgató, ágyban viháncoló, egymást édességgel bekenegető lányokat nézegessek egy kulcslyukon át? Ez csak egy példa.

A klipeket percről percre lehetne elemezni, hogy felfejtsük a kulturális és társadalmi háttereket, melyek segítségével megértenénk azt a fajta gondolkodásmódot, melyet a mai Japán képvisel. Higgyék el, megvan rá minden okuk, hogy ilyen videókat csináljanak.

Sajnos, amíg ezeket nem értjük meg, addig mi is csak úgy fogunk reagálni mindenre, mint azok az amerikai tinik, akik nem látnak tovább saját kis világuknál. De legalább néhanapján rácsodálkozhatunk az ismeretlen világokra.

Az AKB48 Heavy Rotation című klipje:

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez