Az Alekszandrov együttes koncertje a budapesti gettó felszabadításának 70. évfordulóján (galériával)

Sikeres koncertet adott a budapesti gettó felszabadításának 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Dohány utcai zsinagógában vasárnap az orosz Alekszandrov katonaegyüttes, amely a második világháború lezárultának 70. évfordulója alkalmából számos más európai fővárosban is fellép idén.

Mint Leonyid Malev, az együttes igazgatója a hangverseny után az Orosz Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón elmondta, változatos műsorral készültek a budapesti koncertre, a közönség többek között zsidó dallamokat is hallhatott. “A népes közönség és a taps azt bizonyította számunkra, hogy helyesen állítottuk össze a programot” – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az együttes remek európai kapcsolatokat ápol, az elmúlt években felléptek többek között Brüsszelben és Besztercebányán, turnéztak Lengyelországban és Németországban, így ezrek hallhatták élőben, vagy követhették a rádióban és a televízióban koncertjeiket. Jelezte azt is, hogy idén a második világháború lezárultának 70. évfordulója alkalmából számos európai fővárosban lépnek színpadra.

Joszif Kobzon, a koncert énekes szólistája arról beszélt, mennyire örül, hogy újra itt lehet Magyarországon, ráadásul egy ilyen híres együttessel léphet fel újra. “Ez az ünnepi esemény arra emlékeztetett minket, hogy nem szabad megfeledkezni a történelemről, és annak tanulságait le kell vonni” – hangsúlyozta a Budapesti Zsidó Hitközség által szervezett és a Roszatom által támogatott eseményről.

Magyarországhoz fűződő személyes kapcsolatáról megjegyezte: nagyon szeret Budapestre járni, nagy rajongója például a halászlének. A város emlékhelyei közül kiemelte a vészkorszak áldozatainak emléket állító, Cipők a Duna-parton elnevezésű emlékművet.

Lev Kacevics veterán visszaemlékezett a budapesti gettó felszabadításának történetére. “Bár nagyon régen történt, minden apróságra pontosan emlékszem. Egyszerű zsidó származású orosz katona voltam. Pontosan előttem van, hogyan törtük fel a gettó kapuit, hogyan tépték le a zsidók a sárga csillagokat. Felemelő, szeretetteli találkozás volt ez a felszabadított magyar zsidókkal” – idézte fel. A megemlékezésen részt vett a Magyar Ázsia Társaság vezetőségét képviselő Csillik Dilara. Az ő fotóiból válogattunk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez