Charlie Hebdo: a szólásszabadság nem mások kigúnyolásának a szabadsága

Mexikóiak 86 százaléka elfogadja, hogy lehet bírálni egy vallást, ugyanakkor elítéli, hgy gúnyolódjanak bármely vallás vezetőin. ,,Nem lehet szatíra tárgya, ami másoknak szent” – vélik.

 

A francia Charlie Hebdo karikatúrái nem nyerték meg a mexikóiak többségének a tetszését, a megkérdezettek 86 százaléka, vagyis túlnyomó többsége nem helyesli, hogy más vallások szent szimbólumait kigúnyoljuk. Ezzel együtt persze elítélik a párizsi merényletet, amely 12 újságíró és karikaturista halálát okozta.

A mexikói BGC-Excélsior telefonos közvéleménykutatása nyomán kialalkult az a vélemény, hogy a megkérdezettek egyetértenének azzal, hogy az állam egy ilyen hecckampány esetén cenzúrát alkalmazzon az adott lappal szemben. Kiderült  az is, hogy a mexikóiak túlnyomó többsége – 71 százaléka – értesült a Párizsban történtekről.

A kérdések nyomán az is kiderült, hogy nagyon változó vélemények léteznek az országban a sajtószabadságról. Sokan indokoltnak tartják, hogy amikor valamely vallás tagjainak sértegetéséről van szó, akkor ezt meg kell akadályozni, és el kell ítélni. Az is egyértelmű, hogy a mexikóiak 93 százaléka nem látja indokoltnak a lap rajzai nyomán történt gyilkosságokat, de szerintük egy ilyen hecckampány esetén ennek a veszélye nem elhanyagolható egy olyan népcsoport esetében, amely rendzseres támadásoknak és megalázásoknak van kitéve – így az Exelcior.

A sajtószabadság a megkérdezettek 52 százaléka szerint az iránytadó a vallásos témák kezelésénél, de a 35 százalék hozzáteszi, hogy ez nem jelenti a kinevetést, gúnyolódást, megalázást.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez