Tízéves a Youtube

Nagyjából tíz évvel ezelőtt változtatta meg az internetet három férfi, Chad Hurley, Steve Chen és Jawed Karim, amikor megalkotta a világ legtöbbet használt video megosztóját. Nekik köszönhetően többé nem a média döntötte el, hogy mit nézzenek az emberek, hanem ők maguk. Ennek örömére emlékezzünk vissza a legnagyobb youtube szenzációkra a Daily Mail listájából néhány videóval az elmúlt tíz évből.

A Charlie bit my finger című videót 811 millión látták mostanáig és ezzel elnyerte a legnagyobb nézettséggel rendelkező nem zenei video címet. A felvételen egy testvérpárt láthatunk, egyikük pedig valamilyen oknál fogva bedugja ujját a másik szájába, aki megharapja. Mindez nem lenne akkora szám, ha az idősebbik fiú nem végtelenül tipikus angol akcentussal beszélne. Íme:

128 milliós nézettséggel ugyan erősen lemaradva jön a David after dentist, melyben egy kisfiút láthatunk fogorvosi beavatkozása után. Az érzéstelenítő hatására egészen durva állapotba került David, ezt örökítette meg apja a kocsiban.

A történelem egyik első vírusvideója a Diet Coke + Mentos volt 2006. júliusában. Akkoriban még fel sem merült a lehetőség, hogy a youtube segítségével milliókhoz eljusson egy felvétel, de Stephen Voltz-nak, a kísérlet készítőjének elsőként sikerült. 17 millióan kattintottak az egyébként igen látványos kísérlet videójára.

Az eredeti Grumpy Cat felvétel még jóval az egész internetet megőrjítő mémgyártás előtt került fel a video megosztó portálra. Azóta a cica gazdája elképesztő pénzösszegeket facsart ki a jelenségből, de Grumpy Cat-et továbbra sem sikerült felvidítani.

Egy 2010-es videóban azt láthatjuk, ahogy Paul Vasquez teljesen elérzékenyül egy dupla szivárvány láttán. “Mit jelent ez az egész?” – teszi fel a kérdést, majd három és fél percen keresztül sírva, hitetlenkedve veszi fel a jelenséget.

Köszönjük Youtube!

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez