9/11 főpróbája? Így akarta bin Laden megöletni Mubarakot

Egy kisgépet akart küldeni az egyiptomi elnök repülőgépébe az al-Kaida vezére, még jóval a New York-i terrortámadások előtt. Ezt vallotta a minap Amerikában egy terrorista per vádlottja.

A dolog még 1995-ben történt. Az al-Kaida akkor még igencsak gyerekcipőben járt, Oszama bin Laden létezéséről még csak kevesen tudtak. A most 52 éves Mohammed Ali, aki az egyiptomi Alexandriában született, majd 11 éves korától az Egyesült Államokban élt, egyetemistaként élénken érdeklődött az afgán mudzsahedek Szovjetunió elleni harca iránt. Így hozta össze a sors, és persze néhány közvetítő bin Ladennel – írja az AP hírügynökség.

A férfi abban a perben vallott, amelynek fővádlottja az al-Kaida korai időszakának egyik vezetője, Khaled al-Fawwaz. Akit az afrikai amerikai nagykövetségek ellen 1998-ban elkövetett robbantások értelmi szerzőjének tekintenek. A támadásokban akkor összesen 224-en haltak meg, köztük egy tucat amerikai.

Ali azt mondja: Pakisztánban találkozott bin Ladennel, az al-Kaida egyik vendégházában. A szaúdi milliárdos akkor még nem szakadt el teljesen a múltjától: magánrepülőgépe is volt. 1988-at írtak, az amerikai a következő években kiképzést kapott az al-Kaidától. Többször volt a vezér társaságában, például akkor is, sokadmagával, amikor bin Laden elmondta követőinek, hogy Pakisztánból Szudánba helyezik át a tevékenységüket.

1993-ban az al-Kaida 7 ezer dollárt költött arra, hogy megtanítsa repülni az amerikai állampolgárságú Alit. Először Nairobiban próbálkozott, de ott túl lassú volt a képzés. Ezért felvetette bin Ladennek: mi volna, ha visszatérne az Államokba, és ott folytatná? A következő évben így is lett: először Oklahomában, majd Los Angeles-ben vett órákat, aztán a kiképzés után Szudánba ment. Khartumban Oszama bin Laden megengedte neki, hogy a magángépét vezesse.

1995-ben bin Laden felvetette: a szaúdi király nagyon beteg, és ha meghal, az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak is ott lesz a temetésén. Arra kérte a fiatal egyiptomi-amerikait: ha lehetősége lesz rá, repüljök bele a gépébe az övével.  Ali kicsit meglepődött, és visszakérdezett: jól értette-e, hogy akkor ő is meghal? Nos, igen, mártír leszel – válaszolta Ali elmondása szerint bin Laden.

A fiatalember ezután repülési térképeket tanulmányozott, légiforgalmi üzeneteket hallgatott le, és az al-Dzsihád rádiókommunikációját figyelte. Ez az egyiptomi szervezet próbálta a kilencvenes években megdönteni Mubarakot, robbantásos és egyéb merényletekkel, amelyeknek célpontjai többször is külföldi turisták voltak.

Aztán gyakorlás közben Ali összetörte bin Laden repülőjét a khartumi kifutópályán. Azt mondja, gyenge volt a fék. Először arra utasították, hogy javítsa meg, de mivel nem tudta, egy amerikai cégtől kértek árajánlatot. Az egymillió dollárt azonban túl soknak találták. Fahd szaúdi király pedig csak jópár évvel később, 2005-ben halt meg. Így esett kútba a Mubarak elleni merénylet terve. Ali röviddel később visszatért az Egyesült Államokba. Tovább tartotta a kapcsolatot az al-Kaidával, az üzenetekben bin Laden kódneve Sam volt, az FBI-é meg “Food and Beverage Industry”, élelmiszer- és italipar. Több terrortámadás előkészítésében részt vett, le is tartóztatták. De az már egy másik történet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez