Egyél sok csokit és jó úton jársz a Nobel díj felé

A fenti ábra az egyes országok csokoládé fogyasztása és az adott ország Nobel-díjasainak száma közi kapcsolatot mutatja – legalábbis egy, a világhálón keringő Twitter-bejegyzés szerint. Hiába no, húsvét volt.

Az ember azt gondolná, hogy ez is csak egyike az afféle vicces diagramoknak, amelyek a Redditen olvashatók, és az egyes emberek gyilkos hajlamait veti össze a Windows Explorer használatának gyakoriságával.

De úgy tűnik, a csoki-diagram nem vicc.

Forrása a New England Journal Of Medicine című tudományos periodika 2012-ben megjelent, A csokoládéfogyasztás és a kognitív funkciók, valamint a Nobel-díjasok összefüggése című írása.

Az újság valódi, alább olvashatók Dr. Franz H. Messerli ide vonatkozó megjegyzései:
„Mivel a csokoládé fogyasztása elméletileg nemcsak az egyes emberek, hanem a teljes lakosság kognitív funkcióit javíthatja, azon tűnődtem, lehet-e összefüggés az ország csokoládé fogyasztása és a lakosság kognitív funkciói között? Tudomásom szerint nincsenek megbízható adatok az egyes országok népességének kognitív funkcióiról. Elképzelhető azonban, hogy az egyes nemzetek képviselői által elnyert Nobel-díjak száma megfelelő mérőszám lehet az egyes országok kognitív funkcióit illetően.

A tanulmány végső megállapítása az, hogy erős az összefüggés az egy főre jutó csokoládé bevitel és a Nobel-díjasok száma között a különböző országokban. Természetesen X és Y közötti összefüggés nem bizonyítja feltétlenül, hogy X és Y adat között ok-okozati összefüggés van, vagy hogy X és Y hatás mögött ugyanaz a mechanizmus volna. Ám mivel a csokoládé fogyasztása bizonyítottan javítja a kognitív funkciókat, a legvalószínűbb, hogy a megfelelő csokoládé-bevitel javítja a Nobel-díjak esélyeit is egy adott populációban. Nyilvánvaló, hogy ezek az eredmények csak hipotetikusak, ezért meg kell vizsgálni mindezt egy jövőbeni, randomizált klinikai vizsgálatban is” írja Dr. Messerli..

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez