Az Egyesült Államok Kínának köszönhetően ünnepli függetlenségét

A amerikai Függetlenség Napja egyet jelent a tűzijátékokkal. Az ünneplés pedig pont azon az országon múlik, amelynek felemelkedése aggodalommal tölti el az amerikaiakat. Kínán.

Miközben egyre inkább terjed a “vásárolj amerikait” szemlélet az Egyesült Államokban, pont a legnagyobb amerikai nemzeti ünnep az, aminek ünneplése el sem képzelhető az amerikai munkahelyek megszűnésében nagy szerepet játszó Kína, egészen pontosan az olcsó kínai munkaerő nélkül. Ugyanis gyakorlatilag az összes tűzijáték, amit a hazafias amerikaiak az ünnep alatt fellőnek függetlenségük megünneplésére, kínai – írta a Politico.
A kínaiak az elmúlt 35 évben kebelezték be az amerikai tűzijátékpiacot. A lakosság számára értékesített petárdák és rakéták 98-99 százaléka származik az ázsiai nagyhatalomból, és míg a profiknál ez a szám 75 százalék – írja a lap. És ez nagy üzlet. Csak a lakossági vásárlás értéke 675 millió dollár lesz idén – mondta el a Politicónak Julie Heckman, az amerikai pirotechnikai szövetség vezetője.
Heckman szerint nagy szükség van a kínai importra. Mint elmondta, a tűzijátékok készítése “nagyon nagyon munkaigényes, mert gyakorlatilag mindent kézzel kell csinálni”. Ráadásul az amerikai környezetvédelmi és munkavédelmi előírások miatt az Egyesült Államokban készített tűzijátékok tízszer annyiba kerülnének, mint a Kínában készített darabok.
Szakértők elmondása szerint nem valószínű, hogy a 35 éve kezdődött trend a közeljövőben megváltozna. Már gyakorlatilag egyedül csak a nagy profi tűzijátékoknál fordul elő, hogy nem Kínában gyártott pirotechnikai eszközöket használnak, amelyek Thaiföldről, valamint amerikai és európai gyártóktól származnak.
De azok száma is csökkent az elmúlt két évtizedben, ahogy a Kínából érkezett tűzijátékokat komolyabb ellenőrzések alá vetették – mondta el a lapnak John Rogers, az American Fireworks Standards Laboratory vezetője. A szervezet az, amelyik ellenőrzi a kínai termékeket, mielőtt azokat az Egyesült Államokba szállítanák. Rogers elmondása szerint a kínai tűzijátékok minősége jelentősen javult, amióta rendszeresen ellenőrzik azokat, és erre az iparágra szerinte nem igaz, hogy “a kínai gagyit jelent”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez