Akcióban az FBI – A célszemélyek a FIFA vezetői

Az FBI-nak kémkedett a FIFA végrehajtó bizottságának egyik tagja, akit adócsalással vádoltak az Egyesült Államokban. Az FBI-t főként az érdekelte, hogy ki és hogyan szerezte meg a futball-világbajnokságot Oroszországnak és Katarnak?

Havi 18 ezer dollárt fizetett ki Chuck Blazer egy Central Parkra néző lakásért New Yorkban. Volt egy saját lakása is, ahol a macskái laktak. Miből él ilyen jól valaki, ha a FIFA végrehajtó bizottságában képviseli Észak-és Közép-Amerikát? Ezután tudakozódott az FBI és az adóhivatal Amerikában.

Kiderült, hogy Blazer úr évtizedek óta adócsaló. Sok év börtön várt volna rá, de az FBI-nak más tervei voltak vele. “Legyen az FBI kémje a FIFA végrehajtó bizottságában.” Blazer el is vállalta. 1996 és 2013 között volt a végrehajtó bizottság tagja, az utolsó három évben az FBI kémje is. Rendszeresen jelentéseket írt arról, hogy mi megy végbe a nemzetközi futball csúcsán.

Két célszemélyt jelölt meg neki az FBI. Az egyik a katari Mohammad bin Hammam, a másik Jack Warner, az Észak-és Közép-Amerikai futballszövetség feje. A harmadik Alekszej Szorokin, aki a 2018-as foci-világbajnokságot Oroszországnak megszerezte.

Ővele Londonban találkozott az FBI kémje, aki részt vett a londoni olimpián. Amikor egy luxusszállodában találkozott Szorokinnal, akkor a kulcstartójába az FBI beépített egy mikrofont. Így mindent azonnal hallottak Amerikában is.
    A katari Mohammad bin Hammamot felfüggesztette a FIFA, mert nem épp ortodox módszerekkel szerezte meg a világbajnokságot Katarnak. Az Emirates légitársaság nemrég közölte, hogy nem szponzorálja ezentúl a FIFA-t. A nemzetközi labdarúgó szövetség tehát nincs könnyű helyzetben, hiszen mind a két következő világbajnokság problematikus. Az oroszországi a nemzetközi szankciók miatt, Katar pedig azért, mert nyáron ott elviselhetetlen a forróság.

Tavasszal viszont a nagy klubok nem engedik el a játékosaikat. Főhet tehát a feje a svájci Sepp Blatternek, aki a sok botrány ellenére, vagy talán épp ezek miatt továbbra is a FIFA elnöke kíván maradni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez