Az EU magára hagyja Kijevet a gázproblémájával

Oroszország előlegezett fizetést vár el Ukrajnától a júniusi gázszállításért. Ha a Naftogaz nemzeti társaság nem folyósítja az előleget, Ukrajna számára nem megy a gáz a csővezetéken. Ukrajna adóssága a már leszállított gázért 3 milliárd 508 millió dollár.

Az utóbbi 10 év során az összes engedmények figyelembevételével Oroszország több mint 35 milliárd dollárral támogatta az ukrán gazdaságot. A továbbiakban nem áll szándékában folytatni ezt. Különösen akkor, ha Kijev a gázszállítás kérdését politikai síkra akarja áttenni.

Az Európai Unió egyelőre nem túlságosan reagál erre a szituációra. Brüsszel a kijevi hatóságokra bízza, hogyan tárgyal Oroszországgal – vélekedik Mihail Nejzsmakov politológus.

Európa csak akkor fog nyomást gyakorolni Kijevre, ha fennáll az Oroszország és Ukrajna közötti gázháború veszélye, ami azzal járna, hogy meghiúsul a gázszállítás az európai fogyasztók számára. A jelek szerint most elegendő gázkészletek vannak az európai földalatti tárolókban. Ezért hagyják az európaiak Ukrajnára, hogy próbáljon meg kivívni jobb pozicíókat a Gazprommal folytatott alkudozásokon.

Mihail Remizov, a Nemzeti Stratégiai Intézet elnöke szintén úgy látja, hogy az Európai Unió megpróbálja arra késztetni Oroszországot, hogy tegyen bizonyos engedményeket Kijevnek.

Az europaiak abból indulnak ki, hogy a gázszállítás a fogyasztóknak az érvényes szerződés szerint a Gazprom felelőssége. Ha Ukrajna a gáz tranzit átbocsátása helyett elkezdi fogyasztani a gázt, ez egyértelműen azt jelenti, hogy Ukrajna megszegi a szerződést – de a Gazprommal, és nem Európával szemben. Az adott esetben Európa sokáig úgy állíthatja be, hogy ez az orosz fél felelőssége, és az orosz félnek kell megoldania problémáit a tranzit szállítóval.

Az utóbbi ismeretek szerint az EU vezetése most megpróbálja meggyőzni az európai gázszállító társaságokat, hogy ők maguk vásároljanak gázt Oroszországtól és kezdjék el feltölteni Ukrajna földalatti tárolóit, hogy télen zökkenőmentes legyen a tranzit az EU-ba. (Eddig Ukrajna foglalkozott ezzel). De ehhez mintegy 4 millárd dollárra van szükség. Egyelőre egyetlen gázszállító se nyilvánította ki ekkore öszegű költekezési szándékát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez