Virtuális háborút vív Moszkva és Washington

A közösségi oldalakon harcolnak igazán az ukrán válság miatt szembenálló felek. Az orosz és amerikai külügyminisztériumok egyre aktívabban használják véleményük hangosztatására és az ellenfél leleplezésére a Twittert, a Facebookot, a Youtube-ot és a LiveJournalt. Washington szisztematikus és masszív, Moszkva pedig találékony.

A napokban felkerült a Youtube-ra egy videó: „Szankciók: mi a lényegük, hogyan hatnak Oroszországra” címmel. Az oroszul, de akcentussal beszélő narrátor elmondja, már érzékelhető a szankciók hatása, tanulságként pedig levonja, nem késő még az irányváltoztatás és addig kell cselekedni, amíg lehet. A kisfilm az amerikai külügyminisztérium által nem régiben aktivizált UkrProgress accounthoz tartozik. A videót ma reggelig alig kétezren nézték még.

{youtube}h6KXZi0_-30{/youtube}

Nem is a Youtube-on, hanem a Twitteren népszerű igazán az UkrProgress, ahol jelenleg 14.000-en követik az ukrán válságot magyarázó posztjait, nem utolsósorban amerikai diplomaták véleményét is. Itt például a Kreml olcsó kacsájának nevezték az amerikai harcosokról Ukrajnában készült fotót. Ezenkívül hetente egyszer az Igazság órája címmel teszik közzé Washington hivatalos álláspontját az ukrán válságot érintő aktuális kérdéssel kapcsolatban.

Bár az oroszok később kezdték használni ezeket az eszközöket, igyekeznek lépést tartani. Az orosz külügyminisztérium Facebook profilját 63.000-en, Twitterét 312.000-en követik, ahol diplomaták és politikusok aktívan véleményezik az eseményeket. Bár a Kremlnek nincs kizárólag a virtuális térrel foglalkozó osztálya, leleményességével nem egy csatát nyert már meg. Április végén például az amerikaiak #UnitedForUkraine hashtag alatt kezdték posztolni véleményüket, miután Barack Obama kijelentette: „Mind egyek vagyunk Ukrajna kedvéért”. A Moszkvát érintő kritikákat azonban saját hasznukra tudták fordítani az oroszok. Miután saját tweetjeikhez használni kezdték a #UnitedForUkraine hashtaget, mondván éljünk eszerint, gúnyos kommentek lavinája indult meg a hálón.

Hogy milyen jelentőséggel bír a kölcsönös piszkálódás az interneten? Erre két dologgal válaszolt a Kommerszant ma reggeli cikkében az Orosz politikai kutatások központjának szakértője. Oleg Demidov szerint az ukrán lakosság és úgy általában az internetezők véleményét hihetetlenül befolyásolja az események meggyőző interpretációja. Ezenkívül az orosz-amerikai viszony is nagy mértékben függ a világhálós beszólásoktól, nem kis szerepet játszva a kapcsolatok romlásában. Egy másik, meg nem nevezett elemző pedig arra figyelmeztetett, hogy a virtuális csatározások konkrétan ugyan nem hatnak az eseményekre, de az információs harcnak nem is ez a lényege.

Kapcsolódó cikkek:

Vesztésre áll a Nyugat – Az ukrán válság igazi fegyvere az információ

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez