Képek a garázsból: a szovjet és orosz vezetők autói

auto5Idén ünnepli 95. születésnapját az elnöki autópark Oroszországban. Az évfordulóról képes összeállítással emlékezett meg a Rosszijszkaja Gazeta ma reggeli cikke.

Az elnöki gépjárműparkot Lenin alapította 1919-ben. Akkoriban Lincoln, Rolls Royce, Mercedes és Ford típusokon jártak, manapság Ford-Focus, vagy BMW szállítja a vezetőket. Jelenleg Moszkva központjában található a négyemeletes, 700 darabos bázis, ahol körülbelül 1500-an dolgoznak. Egy BMW-750Li magáncélú bérlése egy órára 950 rubelbe (kb. 6000Ft) kerül, amikor viszont szigorúan tilos a zászló és a megkülönböztető jelzés használata. Zászlóval egyébként csak ötven autó látható el a hétszázból, amelyeket csak az első osztályú sofőrök vezethetnek.

A szovjet időkben két kocsit használtak leginkább a családi Volgát és az elegáns ГАЗ-14 típusú Csajkát. Az 1980-as években egyes politikusok kuponnal kapták meg néhány órára az autókat, hogy magán útjaikra használják. Manapság se kupon, se családi limuzin sincs. A Szovjetunióban a sofőrök kabátban, öltönyben vezettek. Mára már az ő uniformisuk is eltűnt, de a protokollnak megfelelő öltözet ma is megvan.

Szigorúan megválogatják az elnöki garázs munkatársait. Alekszandr Nyikolajev, igazgató elmondta, az már jónak számít, ha tíz jelentkezőből kettő megfelel. Felvételkor öt év bizonyított sofőri munkatapasztalatot, büntetlen előéletet, orosz állampolgárságot és állandó moszkvai lakcímet követlenek. A kiválasztás után kéthetes oktatás, tesztek, majd háromhavi gyakorlás következik. A parkban dolgozók átlagosan 30.000-70.000 rubel (190.000-450.000Ft) között keresnek havonta, valamint szociális juttatást, beutalót, masszázst is kapnak és az elnöki kórházban látják el őket. Manapság nincs nő a sofőrök között. Nyikolajev szerint ez nem diszkrimináció, egyszerűen nehéz, stresszes munkáról van szó. A háborúban azonban, amikor 1944-ben 200 autóvezetőt a frontra küldtek, nők látták el ezt a szolgálatot.

A gépkocsikat általában 4-5 évig használják, azután sorsolásos rendszerben tendereztetik. Az autókon kívül vasúti szerelvényekkel és vízi járművekkel is foglalkoznak, bár ezeket jóval ritkábban használják. Nem régen az elnöki repülők gondozását is a parkra bízták. A légi közlekedés sajátosságai miatt azonban visszaadták a feladatot.

auto13

auto11

auto9

auto1

 auto2

auto3

auto4

auto6

auto7

auto8

auto10

 auto12

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez